Bannon obtožen goljufije pri zbiranju sredstev za gradnjo zidu z Mehiko

Svet 09. Sep 202210:59 1 komentar
Steve Bannon
Steven Hirsch/REUTERS

Tožilci v New Yorku so v četrtek vložili obtožnico proti Stevu Bannonu, ki svetovalca nekdanjega predsednika Donalda Trumpa bremeni pranja denarja, goljufije in zarote. 68-letnega Bannona, ki se je še isti dan predal oblastem, obtožujejo, da je ogoljufal donatorje, ki so prispevali sredstva neprofitni organizaciji za gradnjo zidu na meji z Mehiko.

Po navedbah tožilcev je Bannon lagal donatorjem in preusmeril del sredstev dvema sodelavcema. Bannon se je v četrtek predal oblastem, nato pa bil z lisicami na rokah pripeljan na sodišče.

Eden od skrajno desnih ideologov Trumpove vlade je novinarjem pred sodiščem dejal, da ga ne bodo utišali, rekoč da ga bodo morali za to ubiti. Ob tem je izrazil prepričanje, da gre pri njegovem pridržanju za zlorabo pravosodja v času pred novembrskimi volitvami za kongres.

Neprofitna organizacija We Build the Wall (Mi gradimo zid) je s pomočjo donatorjev zbrala več kot 25 milijonov dolarjev, newyorško tožilstvo pa zdaj trdi, da je del tega denarja Bannon nakazal sodelavcema Brianu Kolfageu in Andrewu Badolatu.

Trump ga je pomilostil, preganjajo ga na ravni zvezne države

V zvezi s to domnevno prevaro je bila na zvezni ravni vložena obtožnica že pred dvema letom, ko sta tako Kolfage kot Badolato priznala krivdo, Bannon pa se je izognil sodnemu pregonu, potem ko ga je Trump zadnji dan svojega mandata pomilostil.

Ker se predsedniške pomilostitve nanašajo samo na zadeve na zvezni ravni, pa newyorški tožilci še vedno lahko preganjajo Bannona na ravni zvezne države. Kot je pojasnil okrožni tožilec Alvin Bragg, ki je vodil preiskavo, so namreč med drugim bili oškodovani tudi nekateri prebivalci Manhattna.

Bannon je bil julija v ločenem postopku že spoznan za krivega zaničevanja ameriškega kongresa, ker se ni odzval pozivu na zaslišanje pred odborom, ki preiskuje napad Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja lani, prav tako pa ni predal zahtevanih dokumentov. Kazen v tem postopku mu bo predvidoma izrečena naslednji mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.