Bela hiša obsodila odločitev sodnice v Arizoni glede splava

Svet 24. Sep 202222:01 1 komentar
Bela Hiša
Al Drago/REUTERS

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je obsodila "potencialno katastrofalne, nevarne in nesprejemljive posledice" petkove odločitve sodišča v Arizoni, s katero po poročanju ameriških medijev nameravajo skoraj v celoti obnoviti zakone o prepovedi splava iz 19. stoletja.

“Če bo ta odločitev potrjena, bo zdravstvenim delavcem grozilo do pet let zapora, če bodo izpolnjevali svojo dolžnost oskrbe pacientk. Žrtve posilstva in incesta bodo prisiljene roditi otroke svojih napadalcev, nosečnice z zdravstvenimi težavami pa bodo izpostavljene strašnemu tveganju,” je dejala Karine Jean-Pierre.

Kellie Johnson, sodnica v okrožju Pima v Arizoni, je v petek povzročila razburjenje z odločitvijo o skoraj popolni prepovedi umetne prekinitve nosečnosti, ki je v ZDA vroče politično vprašanje in je tudi pred novembrskimi vmesnimi volitvami znova v središču pozornosti. Po poročanju več ameriških medijev naj bi z odločitvijo v Arizoni ponovno uveljavili zelo restriktivna zakona iz let 1864 in 1901 – preden so ženske v ZDA dobile volilno pravico in preden se je zvezna država Arizona leta 1912 uradno pridružila ZDA.

Sodnica v Arizoni se je v svoji odločitvi oprla na nedavno odločitev konservativnega vrhovnega sodišča, ki je konec junija razveljavilo pravico do splava, ki jo je sodna praksa od leta 1973 enotno zagotavljala po vsem ozemlju ZDA. Več konservativnih ameriških zveznih držav je kmalu po tem uvedlo popolno ali delno prepoved splava. Demokratska stranka, ki jo vodi predsednik Joe Biden, medtem upa, da bo na novembrskih vmesnih volitvah uspela mobilizirati volivce, da bodo na voliščih ubranili dostop do umetne prekinitve nosečnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje