Belgijski časnik zavrnil Viktorja Orbana

Svet 29. Jun 202111:37 > 14:28 0 komentarjev
Viktor Orban
Bernadett Szabo/Reuters

Madžarski premier Viktor Orban poskuša v zadnjih dneh v evropskih medijih s političnimi oglasi širiti svoja stališča. Belgijski časnik de Standaard je objavo takšnega oglasa, ki spodkopava legitimnost Evropskega parlamenta, zavrnil.

Belgijski časnik de Standaard je zavrnil objavo oglasa, ki propagira vizijo madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. Odgovorni urednik medija Karel Verhoeven je ob tem v komentarju zapisal, da ni v njihovi navadi, da bi objavljali oglase proti vladam. Danes pa so kljub temu celotno stran v časopisu posvetili madžarskemu predsedniku vlade.

Orban želi zakupiti oglasni prostor v evropskih medijih

Kot piše Verhoeven, skuša madžarski premier v teh dneh zakupiti prostor v evropskih medijih. V oglasih trdi, da Evropski parlament nima legitimnosti in da je treba okrepiti vlogo nacionalnih parlamentov. To je v skladu z njegovim prepričanjem, da Evropa in Evropsko sodišče v Luksemburgu ne moreta posegati v zakone, ki jih sprejme madžarski parlament.

Belgijski časnik de Standaard se je zato odločil, da tega oglasa ne objavi. Ker je preveč cinično, da bi oglasni prostor prodali predsedniku vlade, ki je v svoji državi omejil svobodo medijev, je zapisal odgovorni urednik.

Kot v nadaljevanju piše urednik belgijskega medija, zakon, ki ga je madžarski parlament sprejel pred dvema tednoma, ta cinizem poudarja. Gre za zakon, ki mladim prepoveduje dostop do informacij o homoseksualnosti in omejuje izražanje homoseksualnosti in transseksualnosti v javnosti.

“Očitna kršitev človekovih pravic v evropski državi”

Ta zakon kaže, da z omejevanjem svobode govora ne bo več zavor pri diskriminaciji in poniževanju, še dodajajo pri belgijskem mediju in pravijo, da je madžarski zakon o homoseksualnosti očitna kršitev človekovih pravic. Prav zato so se pri mediju odločili, da objavijo oglas, namenjen Viktorju Orbanu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!