Belorusi lahko svoje dokumente podaljšajo le v domovini

Svet 07. Sep 202322:39 0 komentarjev
beloruski potni list
PROFIMEDIA

Beloruska veleposlaništva po ponedeljkovi odredbi voditelja države Aleksandra Lukašenka ne morejo več izdajati potnih listov. To pomeni, da lahko Belorusi, ki zaradi nasprotovanja Lukašenku živijo v tujini, svoje pretečene dokumente podaljšajo le v domovini, kjer pa jim grozi pregon. "Noben dokument na svetu ni vreden človekove svobode," je na družbenih omrežjih zapisala vodja opozicije v izgnanstvu Svetlana Tihanovska.

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v ponedeljek veleposlaništvom svoje države odredil, naj prenehajo izdajati potne liste, zaradi česar bodo njegovi kritiki v tujini v primeru morebitne vrnitve v domovino izpostavljeni pregonu. Potezo Belorusije so danes obsodili v Bruslju in opozorili na kršenje temeljnih pravic beloruskih državljanov.

V skladu z ukazom, ki ga je Lukašenko izdal v ponedeljek, lahko državljani Belorusije pridobijo nov potni list ali podaljšajo pretečene dokumente zgolj v uradih, ki se nahajajo v kraju njihovega zadnjega prijavljenega prebivališča na beloruskem ozemlju.

Doslej so lahko Belorusi potne liste pridobili ali podaljšali tudi na veleposlaništvih v tujini, sedaj pa bi se morali za to vrniti v domovino, kar bi za številne predstavljalo nevarnost, saj so oblasti v Minsku zaradi nasprotovanja Lukašenku doslej zaprle več kot 1000 ljudi. Številni Belorusi, ki so sodelovali na protestih proti vladi ali na spletu objavljali prispevke, kritične do beloruskih oblasti, se v strahu pred aretacijo izogibajo vrnitvi domov. Nezmožnost podaljšanja potnega lista v tujini bi ogrozila njihov pravni status v državi gostiteljici.

“Dragi Belorusi, prosim vas, da se izogibate nepremišljenih dejanj. Tudi če vam poteče potni list, se ne smete vrniti v domovino, kjer vam grozi pregon. Noben dokument na svetu ni vreden človekove svobode,” je na družbenih omrežjih zapisala vodja opozicije v izgnanstvu Svetlana Tihanovska.

Potezo beloruskih oblasti so danes obsodili tudi v Bruslju. Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je dejal, da gre za popolno nespoštovanje temeljnih pravic beloruskih državljanov. “Evropska komisija bo še naprej podpirala državljane Belorusije v njihovem boju za demokracijo,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!