Beloruska atletinja Timanovska želi nastopati za Poljsko

Svet 19. Avg 202121:23 0 komentarjev
Kristina Timanovska
Darek Golik/REUTERS

Beloruska atletinja Kristina Timanovska, ki se je uprla domnevni prisilni vrnitvi v domovino z olimpijskih iger v Tokiu in je poiskala pomoč Mednarodnega olimpijskega komiteja, želi po prejemu humanitarnega azila nastopati za Poljsko.

V intervjuju za rusko televizijsko postajo RBK, ki je bil predvajan v sredo pozno zvečer, je Kristina Timanovska dejala, da lahko sprememba športnega državljanstva traja tri leta. Vseeno upa, da bo njena vloga odobrena hitreje.

Ostala bo na Poljskem

Ministrstvo za kulturo, narodno dediščino in šport je atletinji že ponudilo možnost, da nadaljuje svojo športno pot na Poljskem. Pridružila se je tudi športni ekipi Orlen, za katero nastopajo številni uspešni domači atleti in atletinje ter vključuje dobitnike olimpijskih kolajn iz Tokia.

“Zdaj bomo poskušali spremeniti moje športno državljanstvo, da bom lahko tekmovala za poljsko reprezentanco,” je dejala. “Odločila sem se ostati na Poljskem in tekmovati za poljsko reprezentanco,” je še dodala 24-letnica. Timanovska je od 4. avgusta na Poljskem, k njej pa je prišel tudi mož, ki je prav tako dobil humanitarni azil.

Timanovska je pred dnevi izrazila tudi željo po prodaji svoje srebrne kolajne, ki jo je osvojila na evropskih igrah 2019 v svoji domovini. S tem želi podpreti športnike iz Belorusije, ki so bili podvrženi represiji, potem ko je po predsedniških volitvah 9. avgusta lani številne beloruske športnike prizadelo množično nasilje avtoritarnega režima.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!