Beloruske oblasti aretirale več aktivistov

Svet 14. Jul 202121:49 > 21:50 0 komentarjev
Aleksander Lukašenko
Sputnik/Alexander Astafyev/REUTERS

Beloruska varnostna služba KGB je danes preiskala prostore številnih neodvisnih organizacij za človekove pravice in opozicijskih skupin. Pri tem so aretirali več aktivistov.

KGB je preiskal prostore najmanj petih neodvisnih organizacij za človekove pravice, med drugim Beloruskega helsinškega odbora in skupine Pomlad (Vjasna). Slednja je sporočila, da so aretirali najmanj devet aktivistov, vključno z njenim vodjo Alesom Beljatskim.

Amnesty International izrazil nasprotovanje

Da so preiskali njihove prostore, pa so sporočili še iz dveh opozicijskih skupin in beloruskega združenja novinarjev ter beloruske zveze pisateljev. Preiskave in aretacije so med drugim izvedli še v mestih Grodno, Orša in Brest.

Iz organizacije Pomlad so sporočili, da je pravi motiv za pregon brezkompromisen boj celotne beloruske skupnosti civilnodružbenih organizacij za človekove pravice in demokratične vrednote. Dodali so, da so njihovega vodjo Beljatskega in pet drugih zaslišali preiskovalci. Od oblasti so zahtevali, da končajo nov val represije nad belorusko civilno družbo. Napovedali so, da bodo nadaljevali svoje delo.

Nasprotovanje preiskavam in aretacijam je izrazilo več mednarodnih nevladnih organizacij, med drugim Amnesty International. Do preiskav in aretacij je prišlo, potem ko je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko na torkovem srečanju z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom napovedal, da bo poiskal in pred sodišče privedel vse “škodljive nevladne organizacije”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!