Beloruski predsednik svari, da je Rusija začela premeščati jedrsko orožje

Svet 25. Maj 202319:49 1 komentar
jedrsko oboroževanje
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Po navedbah beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka je Rusija začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo. Ali je to že prispelo v Belorusijo, še ni znano.

Rusija je začela premeščati jedrsko orožje v Belorusijo, je danes sporočil beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Rusija, ki je namestitev jedrskega orožja v sosednji državi napovedala marca, Lukašenkovih navedb za zdaj ni komentirala. Lukašenko ni razkril, ali je rusko jedrsko orožje že v Belorusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lukašenko je še pojasnil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin dan prej povedal, da je podpisal odlok, ki dovoljuje premeščanje ruskega jedrskega orožja. Putin je 25. marca napovedal, da bo Rusija na ozemlju Belorusije namestila taktično jedrsko orožje, s čimer je podžgal strahove pred zaostrovanjem konflikta v Ukrajini. Napoved je sprožila kritike mednarodne skupnosti, zlasti na Zahodu.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki živi v izgnanstvu, je premeščanje ruskega jedrskega orožja obsodila kot grožnjo celotni evropski celini. “To ne ogroža le življenj Belorusov, ampak ustvarja tudi novo grožnjo za Ukrajino, za celotno Evropo,” je zapisala na Twitterju. “Belorusi bodo postali talci ruskih imperialnih ambicij,” je dodala.

Rusija bo izgnala še pet švedskih diplomatov

Rusija bo izgnala še pet švedskih diplomatov. Zunanje ministrstvo v Moskvi je danes sporočilo, da so švedsko veleposlanico v Rusiji Maleno Mard že obvestili o povračilnih ukrepih zaradi “konfrontacijske usmeritve” njene države.

Dodali so, da bo od 1. septembra naprej zaprt tudi generalni konzulat Rusije v švedskem Göteborgu, do takrat pa bo moral prenehati delovati tudi švedski generalni konzulat v Sankt Peterburgu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je izgon diplomatov napovedala po tem, ko so švedske oblasti konec aprila izgnale pet ruskih diplomatov zaradi “dejavnosti, ki niso združljive” z njihovim diplomatskim statusom. To je bil po mnenju Moskve “odkrito sovražen korak Stockholma”, ki je še dodatno zaostril že tako slabe dvostranske odnose.

Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je današnjo odločitev Moskve označil za “zelo obžalovanja vredno”. “Rusija se je odločila izgnati švedske diplomate, ki so delovali v okviru Dunajske konvencije in v Rusiji opravljali običajne diplomatske dejavnosti,” je dejal.

Ob tem je izrazil tudi obžalovanje zaradi napovedanega zaprtja švedskega konzulata v Sankt Peterburgu, ki ga je označil za “gonilno silo dvostranskega sodelovanja” med državama. “Današnja odločitev je zato še ena potrditev negativnih političnih dogodkov v Rusiji in mednarodne izolacije države,” je dodal.

Ruske oblasti so že konec aprila lani sporočile, da so tri diplomate švedskega veleposlaništva v Rusiji razglasile za nezaželene osebe, potem ko je Stockholm zaradi ruskega napada na Ukrajino izgnal tri ruske diplomate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje