Ben-Gvirov obisk mošeje Al Aksa sprožil izredno zasedanje varnostnega sveta ZN

Svet 05. Jan 202308:42 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Izraelski skrajni minister Ben-Gvir je kljub opozorilom o morebitnih negativnih posledicah obiskal mošejo Al Aksa v Vzhodnem Jeruzalemu. Zaradi njegovega obiska pa se bo danes na izrednem zasedanju sestal varnostni svet Združenih narodov.

Varnostni svet ZN se bo danes sestal na izrednem zasedanju, na katerem bo razpravljal o obisku izraelskega ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben-Gvira na območju mošeje Al Aksa v Jeruzalemu, ki je razjezil Palestince in sprožil kritike tudi s strani ZDA. Zasedanje so zahtevali Kitajska in Združeni arabski emirati. Obisk ministra je sprožil zaskrbljenost zaradi možnosti novega palestinskega upora in nasilja.

Mošeja Al Aksa leži v vzhodnem Jeruzalemu in je tretji najsvetejši kraj za muslimane, ker naj bi tam šel v nebesa prerok Mohamed. Za Jude, ki območju pravijo Tempeljski grič, pa je to najbolj sveti kraj. Poteza Itamarja Ben-Gvira je razjezila Palestince in arabske države, zahodne vlade pa so opozorile, da takšne poteze ogrožajo krhko ravnotežje svetih krajev v Jeruzalemu.

Mošeja je sicer pod muslimansko upravo, Izrael pa je odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje obiskujejo mošejo, vendar tam ne smejo moliti. V zadnjih letih je vse več Judov, večinoma izraelskih nacionalistov, skrivaj molilo na tem mestu, kar Palestinci obsojajo.

Ben-Gvirjev obisk je sprožil val mednarodnih obsodb, tudi s strani ZDA, ki so najtrdnejša zaveznica Izraela v ZN. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres poziva vse, naj se vzdržijo ukrepov, ki bi lahko zaostrili napetosti v Jeruzalemu in okolici, je v sredo ponovil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Varnostni svet ZN je v preteklih letih sprejel več resolucij o izraelsko-palestinskem konfliktu in podpira rešitev dveh držav za mir na Bližnjem vzhodu.

Itamar Ben-Gvir
Itamar Ben-Gvir (Foto: Ariel Schalit/REUTERS)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!