ZDA in ZN kritični do obiska skrajno desnega izraelskega ministra v Jeruzalemu

Svet 04. Jan 202309:37 1 komentar
REUTERS

ZDA in Združeni narodi so kritični do obiska skrajno desnega ministra za nacionalno varnost v jeruzalemskem kompleksu mošeje Al Aksa.

Generalni sekretar Antonio Guterres je pozval vse, naj se vzdržijo potez, ki bi lahko zaostrile napetosti na svetih krajih in v njihovi okolici, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je dejala, da bi bila sprememba statusa quo svetih krajev v Jeruzalemu nesprejemljiva, tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price pa je izrazil globoko zaskrbljenost ZDA zaradi obiska, ki bi lahko izzval nasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Območje, kjer stoji Al Aksa, je tretji najsvetejši kraj za muslimane po svetu in najsvetejše območje za Izraelce, ki mu pravijo Tempeljski grič. Poteza Itamarja Ben-Gvira je razjezila Palestince in arabske države, zahodne vlade pa so opozorile, da takšne poteze ogrožajo krhko ravnotežje svetih krajev v Jeruzalemu.

“Naša vlada se ne bo vdala grožnjam Hamasa,” je Ben-Gvir obljubil v izjavi, ki jo je objavil njegov tiskovni predstavnik, potem ko je palestinska militantna skupina opozorila, da je to skrajen korak. Obisku je sledila izstrelitev rakete iz Gaze na Izrael, ki pa je po navedbah izraelske vojske padla znotraj Gaze.

Ben-Gvir je zagotovil, da bo ohranil svobodo gibanja za muslimane in kristjane, vendar bodo na goro hodili tudi Judje. Dodal je, da je treba s tistimi, ki grozijo, ravnati z železno roko.

Na njegov obisk so se v torek nemudoma odzvali tudi v Maroku in Združenih arabskih emiratih, ki sta leta 2020 normalizirala odnose z Izraelom.

Ben-Gvir je kraj obiskal kljub svarilu izraelskih rabinov. Glavni izraelski sefardski rabin Jicak Josef mu je v torek pisal in ga vprašal, kaj bodo porekli ljudje, ko minister ne upošteva njihovega stališča.

Ben-Gvir je od vstopa v parlament aprila 2021 večkrat obiskal območje, vendar takrat ni bil policijski minister. Sporen obisk takratnega opozicijskega voditelja Ariela Šarona leta 2000 je bil eden glavnih povodov za drugo palestinsko intifado oziroma vstajo, ki je trajala do leta 2005.

Palestinsko zunanje ministrstvo je Ben-Gvirjev obisk označilo za resno grožnjo, tiskovni predstavnik Hamasa Hazem Kasem pa je menil, da gre za zločin.

Mošeja je sicer pod muslimansko upravo, Izrael pa je odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje obiskujejo mošejo, vendar tam ne smejo moliti. Ben-Gvir je v preteklosti večkrat kritiziral ta sporazum kot rasističen in diskriminatoren do Judov. Palestinci pa obtožujejo izraelske oblasti, da želijo razširiti svoj nadzor nad svetim krajem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje