Velike praznike treh največjih religij zasenčili spopadi

Svet 17. Apr 202220:09 > 20:22 0 komentarjev
Jeruzalem
Ammar Awad/REUTERS

Tudi današnji dan v Jeruzalemu ni minil brez napetosti, nasilja. Izraelske varnostne sile so se na območju mošeje Al Aksa ponovno spopadle s Palestinci.

Na Tempeljskem griču v Jeruzalemu so znova izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami, pri čemer je bilo ranjenih več Palestincev, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila izraelska policija. Nasilje med izraelsko policijo in Palestinci se dogaja v dneh, ko sovpadajo prazniki treh religij – muslimani praznujejo ramazan, judi pasho, kristjani pa veliko noč.

Kot poroča Al Džazira, je izraelska policija na območje mošeje Al Aksa na Tempeljskem griču vstopila, da bi zagotovila dostop do svetih mest skupini skrajno desnih judov. Po navedbah pristojnih je na stotine mladih Palestincev tam zgradilo pregrade iz kamenja in železnih palic, da bi preprečili dostop do judovskega svetišča. Palestinci so tudi metali kamenje v avtobuse, pri čemer je bilo po navedbah policije lažje ranjenih več potnikov.

Aretiranih je bilo devet oseb, navaja tiskovna agencija Reuters, ki prav tako poroča o navedbah Palestincev, ki so zatrdili, da jim je izraelska policija začasno omejila dostop do območja Al Akse.

Izraelske varnostne sile so razgnale protestnike in vzpostavile red, je še sporočila izraelska policija, medtem ko so priče in reševalci poročali o več kot deset Palestincih, ki so bili ranjeni v spopadih. Da je bilo ranjenih 19 oseb, sklicujoč se na informacije palestinskih zdravstvenih delavcev poroča Al Džazira.

Palestinci
Palestinci po spopadih s policijo čistijo območje Al Akse (PROFIMEDIA)

Tempeljski grič v Jeruzalemu je sveti kraj tako za jude kot za muslimane. Na njem stoji mošeja Al Aksa, ki je tretji najsvetejši kraj za muslimane, obenem pa je tudi judovski sveti kraj, saj sta tam stala dva judovska templja. Območje Al Akse oziroma Tempeljskega griča leži v Vzhodnem Jeruzalemu, ki je od leta 1967 pod izraelsko okupacijo. V skladu z dogovorom lahko kraj obiščejo tudi judje, vendar tam ne smejo moliti.

V spopadih med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami je bilo na Tempeljskem griču v petek ranjenih več kot 150 Palestincev. Lani so spopadi med izraelskimi silami in Palestinci, ki so obiskali mošejo, privedli do 11 dni trajajočega uničujočega spopada med Izraelom in gibanjem Hamas, ki vlada na območju Gaze.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!