Dva stolpa v Beogradu osvetlili s sporočilom podpore Đokoviću

Svet 16. Jan 202221:49 > 17. Jan 2022 06:51 0 komentarjev

Beograjski stolp je osvetljen v barvah srbske zastave, na njem pa piše "Nole, ti si ponos Srbije". Osvetlili so tudi stavbo West Tower v Novem Beogradu.

V podporo prvemu loparju sveta Novaku Đokoviću, ki so ga danes deportirali iz Avstralije na podlagi odločitve zveznega sodišča, so v Beogradu osvetlili stolp. Obarvan je v barve srbske zastave, na njem pa se izpisuje “Nole, ti si ponos Srbije”.

S podobnim sporočilom so osvetlili tudi stavbo West Tower v Novem Beogradu.

Ob sodnem epilogu velja osvetliti celotno zgodbo, ki je bila deležna številnih zasukov in nadaljevanj.

Na prvo oviro je Novak Đoković naletel na letališču, kjer mejnih organov s priloženo dokumentacijo ni prepričal o tem, da izpolnjuje pogoje za vstop v Avstralijo. Ključna težava je bilo dejstvo, da Đoković ni cepljen proti Covid-19, v državo pa je želel vstopiti kot izjema. Srbova odvetniška ekipa se je na odvzem vize in odločitev o deportaciji odzvala s pritožbo in primer preselila na sodišče.

V ponedeljek, 10. 1., je zvezno sodišče odločilo, da je bil njegov vizum po prihodu v Avstralijo preklican v nejasnih in nerazumnih okoliščinah. Ob tem velja poudariti, da se sodišče tedaj ni poglabljajo v razloge za preklic vize oziroma utemeljenost izjeme, ki dovoljuje vstop v državo. Na to je pred dnevi v pogovoru za naš medij jasno opozoril tudi slovenski odvetnik Blaž Tomažin Bolcar.

“Sodišče je presojalo predvsem o tem, ali so bile Đokoviću kratene procesne pravice in se ni spuščalo oziroma ni presojalo okoliščin glede izpolnjevanja pogojev za vstop v Avstralijo. Đokoviću bi morali omogočiti, da se o zadevi ustrezno izjasni, česar pa mu na meji niso omogočili. Prav tako je bilo več napak oziroma neskladij glede pristojnosti oziroma veljave posameznih predpisov v Avstraliji. Zato je primer takoj padel,” je na ujetost v procesno zanko opozoril Bolcar.

Že takrat je bilo jasno, da se je žogica znašla na vladni strani. Konkretno, na potezi je bil resorni minister za priseljevanje Alex Hawke. Ta je v petek preklical vizo, svojo odločitev pa je temeljil na tem, da je to v javnem interesu. Tudi iz poznejše razprave na sodišču je bilo razvidno, da je Hawke ocenil, da je Đoković simbol proticepilcev, zato bi imela izjema negativne posledice.

Ob vrnitvi primera na sodišče je tričlanski senat zgolj tehtal ministrovo odločitev oziroma obrazložitev ter se odločal o pobudi nasprotne strani, ki je spodbijala odločitev in zagovarjala tezo o neracionalnem sklepu. Sodišče je ocenilo, da prave osnove za to ni našlo.

Sodba bo javnosti na voljo v prihodnjem tednu.

Več o tem, zakaj je moral Đoković zapustiti Avstralijo in kaj ga čaka, preberite na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!