Biden bo na vrhovno sodišče imenoval prvo temnopolto sodnico

Svet 27. Jan 202220:39 0 komentarjev
Vrhovno sodišče in Joe Biden
Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je v Beli hiši ponovil predvolilno obljubo, da bo na vrhovno sodišče prvič v zgodovini imenoval temnopolto žensko, in napovedal, da bo njeno ime znano do konca februarja. Biden je imel danes kratek javni nastop skupaj z vrhovnim sodnikom Stephenom Breyerjem, ki je potrdil novico o svoji skorajšnji upokojitvi.

“Oseba, ki jo bom nominiral, bo nekdo z izjemnim znanjem, značajem, izkušnjami in integriteto. In ta oseba bo prva temnopolta ženska, ki bo nominirana na vrhovno sodišče. Po mojem mnenju je že skrajni čas. To sem obljubil med kampanjo za predsednika in bom držal besedo,” je dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Biden bo kandidata oziroma kandidatko predvidoma iskal nekaj tednov. Že sedaj se kot možne kandidatke omenjajo zvezna sodnica Ketanji Brown Jackson, vrhovna sodnica Kalifornije Leondra Kruger, odvetnica za državljanske pravice Sherrilyn Ifill in zvezna sodnica Michelle Childs, ki jo je Biden že nominiral za prizivno sodnico.

Od 115 vrhovnih sodnikov v zgodovini ZDA je bilo doslej le pet žensk. Imenovana sta bila le dva temnopolta sodnika.

83-letni Breyer se poslavlja

Biden se je danes v imenu naroda zahvalil sodniku Stephenu Breyerju za njegovo izjemno kariero in javno službo ter njegovo jasno zavezo, da bodo zakoni države delovali v korist ljudi.

Breyer ga je danes formalno obvestil, da se bo do poletja upokojil, če bo do takrat znan njegov naslednik oziroma naslednica. “Izjemno cenim privilegij, da sem lahko služil v zveznem sodnem sistemu, najprej 14 let kot prizivni sodnik, nato 28 let kot vrhovni sodnik. Odnosi s kolegi na sodišču so bili topli in prijateljski. Vedno sem se zavedal, kako velika čast je sodelovati pri varovanju naše ustave in vladavine prava,” je med drugim Bidnu napisal Breyer.

Na dogodku v Beli hiši je vrhovni sodnik med drugim dejal, da so ZDA zapletena država, vendar je prepričan, da bo “ameriški eksperiment” na koncu uspel. “To je zapletena država z več kot 330 milijoni ljudi in moja mama je govorila, da gre za vsako raso, za vsako vero in vsako možno stališče, ki obstaja. Čeprav se ljudje pogosto ne strinjajo, je država utemeljena na človekovih pravicah in demokraciji,” je dejal.

Vrhovni sodnik Stephen Breyer
Vrhovni sodnik Stephen Breyer (Vir: Profimedia)

Breyer je star 83 let in napoved njegove upokojitve je pomirila ameriško levico, ki ga je k temu pozivala praktično od Bidnove izvolitve na položaj predsednika ZDA.

V San Franciscu rojenega Breyerja je na položaj imenoval predsednik Bill Clinton. Pravo je doštudiral na Harvardu, delal je na pravosodnem ministrstvu ZDA na področju boja proti monopolom, nato je bil profesor na Harvardu in odvetnik senatnega odbora za pravosodje.

Od leta 1994 je na vrhovnem sodišču napisal veliko mnenj, med njimi dve pomembni glede pravice do umetne prekinitve nosečnosti, izražal je nasprotovanje smrtni kazni, pri verskih pravicah pa je iskal kompromise.

Vrhovno sodišče večinsko konservativno

Vrhovne sodnike ZDA imenuje predsednik. Potrjuje jih ameriški senat. Republikanska večina v senatu pred volitvami 2016 ni hotela niti razpravljati o predlogu Baracka Obame, da na položaj vrhovnega sodnika namesto pokojnega Antonina Scalie imenuje sedanjega pravosodnega ministra ZDA Merricka Garlanda.

Trdili so, da morajo počakati na izid predsedniških volitev. Septembra 2020, ko je bilo treba najti zamenjavo za umrlo liberalno sodnico Ruth Bader Ginsburg, takšnih pomislekov niso več imeli in so hitro potrdili Trumpovo kandidatko Amy Comey Barrett.

Bidnov predhodnik Donald Trump je v enem samem mandatu imenoval kar tri vrhovne sodnike in s tem povečal konservativno večino sodišča z devetimi člani na šest proti tri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!