Biden Japonski in Filipinom zaradi groženj Kitajske obljubil obrambo

Svet 12. Apr 202407:10 0 komentarjev
Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na tristranskem srečanju s filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom in japonskim premierjem Fumiom Kishido državama obljubil obrambo pred varnostnimi grožnjami.
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi povečanih napetosti s Kitajsko je ameriški predsednik Joe Biden na srečanju s filipinskim predsednikom in japonskim premierjem državama obljubil obrambo pred varnostnimi tveganji. Biden je v sredo sicer zatrdil, da je krepitev obrambnih vezi z Japonsko izključno obrambna in ni usmerjena proti nobeni državi ali grožnji regiji. Kitajska je po sredinem obisku japonskega premierja v Washingtonu ocenila, da sta ZDA in Japonska blatile njen ugled.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na tristranskem srečanju s filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom in japonskim premierjem Fumiem Kišido državama obljubil obrambo pred varnostnimi grožnjami. V regiji se namreč krepijo napetosti s Kitajsko, ki je Biden sicer ni neposredno omenjal.

“Obrambne zaveze ZDA Japonski in Filipinom ostajajo neomajne,” je na prvem tovrstnem vrhu treh držav poudaril Biden in dodal, da bo vsak napad na filipinsko ladjo, letalo ali oborožene sile v Južnokitajskem morju obudil skupno obrambno pogodbo. Bidnovo zagotovilo sledi vse pogostejšim konfrontacijah med kitajskimi in filipinskimi ladjami v spornih vodah.

Kitajska zahteva skoraj celotno Južnokitajsko morje zase, pri čemer se ne ozira na enake zahteve več držav jugovzhodne Azije, vključno s Filipini. ZDA zaradi tega in povečevanja pritiska Pekinga na Tajvan krepijo zavezništva v regiji. Voditelji ZDA, Japonske in Filipinov so svoje srečanje opredelili kot zgodovinsko in zavezništvo predstavili kot temelj miru in demokracije v azijsko-pacifiški regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Marcos, ki je bližje Washingtonu kot njegov predhodnik Rodrigo Duterte, je dejal, da države povezuje neomajna zaveza mednarodnemu redu, ki temelji na pravilih. Sin in soimenjak nekdanjega diktatorja države se je v četrtek tudi ločeno pogovarjal z Bidnom.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na tristranskem srečanju s filipinskim predsednikom Ferdinandom Marcosom in japonskim premierjem Fumiom Kishido državama obljubil obrambo pred varnostnimi grožnjami.
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska meni, da so ZDA in Japonska blatile njen ugled

Skupni vrh je potekal dan po tem, ko je Biden v sredo gostil Kišido na državniškem obisku, med katerim je predstavil zgodovinsko nadgradnjo obrambnih vezi, namenjenih boju proti krepitvi vpliva Kitajske. Biden je v sredo zatrdil, da je krepitev obrambnih vezi z Japonsko izključno obrambna in ni usmerjena proti nobeni državi ali grožnji regiji.

Kišida je v četrtek v govoru pred obema domovoma ameriškega kongresa pozval Američane, naj premagajo dvom o svoji vlogi svetovne sile. Opozoril je na tveganja zaradi vzpona Kitajske in dejal, da je Japonska, ki ji je bila po drugi svetovni vojni odvzeta pravica do vojske, odločena storiti več za delitev odgovornosti s svojo zaveznico ZDA.

ZDA, Japonska in Filipini naj bi skupaj z Avstralijo napovedali nove skupne pomorske vaje, podobne vajam, ki so jih imeli v regiji konec tedna, so povedali uradniki. Prav tako naj bi predstavili nove ukrepe gospodarskega sodelovanja.

Kitajska je odgovorila, da so ZDA in Japonska med obiskom Kišide v Washingtonu blatile njen ugled. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning je dejala, da sta Washington in Tokio napadla Kitajsko glede Tajvana in pomorskih vprašanj, se grobo vmešavala v kitajske notranje zadeve in resno kršila osnovne norme, ki urejajo mednarodne odnose, še poroča AFP.

Danes je kritizirala tudi tristranski vrh in izpostavila, da so vsa ravnanja Kitajske v Južnokitajskem morju zakonita. “Kitajska odločno nasprotuje vsakršnemu ravnanju, ki izziva in načrtuje konflikte ter ogroža varnost in strateške interese drugih držav,” je glede vrha dejala Mao Ning in izrazila odločno nasprotovanje Pekinga oblikovanju “majhnih zaprtih klik, ki izključujejo druge”. Izpostavila je, da so ukrepi Kitajske v Južnokitajskem morju legitimni, zakoniti in neoporečni, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!