Biden jasno posvaril Netanjahuja. Izraelska vojska vdrla v prostore Al Džazire

Svet 09. Maj 202407:09 > 15:04 2 komentarja
Dim nad Rafo po izraelskih zračnih napadih
Dim nad Rafo po izraelskih zračnih napadih (Foto: PROFIMEDIA)

"Jasno sem jim dal vedeti, da jim ne bom dobavljal orožja, ki je bilo v preteklosti uporabljeno za spopad z mesti, če gredo v Rafo," je za CNN poudaril ameriški predsednik Joe Biden v enem svojih izjemno redkih intervjujev. Izrael medtem krepi napade na Rafo, od koder je v zadnjih dneh zbežalo 80 tisoč ljudi. Njegova vojska je danes vdrla tudi v prostore katarske televizije Al Džazira v Nazaretu.

Izraelska policija je med vdorom v prostore katarske televizije Al Džazira zasegla njihovo opremo. Izrael je nove racije zoper televizijsko mrežo izvedel le nekaj dni po tem, ko je vlada prepovedala njeno oddajanje v državi, češ da ogroža varnost Izraela.

Izraelski minister za komunikacije Šlomo Karhi je v nedeljo podpisal odlok, ki Al Džaziri prepoveduje oddajanje v Izraelu, ministrstvo pa pooblašča, da zapre pisarne katarske televizijske mreže v državi in zaseže vso opremo, ki jo uporabljajo njeni zaposleni. Še istega dne je policija vdrla v prostore Al Džazire v zasedenem vzhodnem Jeruzalemu in zaplenila opremo.

Za prepoved oddajanja Al Džazire se je izraelska vlada odločila po tem, ko je parlament aprila potrdil nov zakon o medijih. Ta vladi daje pooblastila, da prepove oddajanje tujim televizijskim programom, če presodi, da ogrožajo varnost države. Odlok o prepovedi oddajanja katarske televizije naj bi po poročanju lokalnih medijev veljal najmanj 45 dni.

Izrael lahko ostane brez ameriškega orožja

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v intervjuju za televizijo CNN dejal, da bodo ZDA Izraelu v primeru obsežne vojaške kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati bombe in drugo strelivo.

“Jasno sem jim dal vedeti, da jim ne bom dobavljal orožja, ki je bilo v preteklosti uporabljeno za spopad z mesti, če gredo v Rafo,” je dejal Biden v enem svojih izjemno redkih medijskih intervjujev. “Ne bomo dobavili orožja in artilerijskih granat, ki so bile uporabljene,” je dejal in dodal, da bo “še naprej skrbel za varnost Izraela”.

 izraelski veleposlanik pri Združenih narodih Gilad Erdan
Izraelski veleposlanik pri Združenih narodih Gilad Erdan (Foto: PROFIMEDIA)

Na napoved se je že odzval izraelski veleposlanik pri Združenih narodih. “S težavo in velikim razočaranjem slišimo takšno izjavo od predsednika, ki smo mu bili hvaležni vse od začetka vojne,” je v prvem odzivu države za izraelsko javno radiotelevizijo Kan dejal veleposlanik pri Združenih narodih Gilad Erdan.

Izjava je Bidnovo prvo neposredno javno pogojevanje pomoči najpomembnejšemu zavezniku na Bližnjem vzhodu, odkar se je po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani začela vojna v Gazi. V mestu Rafa na jugu enklave je približno milijon in pol beguncev iz drugih delov Gaze, Izrael pa kljub svarilom z vsega sveta vztraja pri kopenski ofenzivi.

Biden je doslej Izraelu nudil trdno podporo z občasnimi kritikami zaradi velikega števila smrtnih žrtev med palestinskimi civilisti in humanitarnimi delavci. Zaradi tega se doma sooča z rednimi protesti ljudi, ki na njegovih javnih dogodkih zahtevajo konec vojne v Gazi.

Biden je v intervjuju za CNN priznal, da Izrael v napadih na palestinske civiliste uporablja ameriško orožje in strelivo. Njegova vlada je začasno že zadržala dostavo 1.000-kilogramskih bomb Izraelu v strahu, da jih ne bodo uporabili za napade na palestinska mesta.

Propalestinski protestniki v Chicagu, kjer Biden nadaljuje s predsedniško kampanjo
Propalestinski protestniki v Chicagu, kjer Biden nadaljuje s predsedniško kampanjo (Foto: PROFIMEDIA)

Bidnove izjave so nemudoma naletele na kritike republikanskih politikov, bilo pa je tudi nekaj pohval demokratov, ki želijo konec vojne v Gazi.

“Biden je dal jasno vedeti, da ZDA ne bodo sokrivec tega trpljenja, ” je na omrežju X objavil demokratski senator Chris Van Hollen iz Marylanda.

“Zaveznikom stojimo ob strani in ne dvomimo o njihovih odločitvah. Bidnovo oklevanje glede orožja za Izrael je slaba politika in grozno sporočilo Izraelu, zaveznikom in svetu,” pa je sporočil republikanski senator iz Utaha Mitt Romney.

Biden je sicer zagotovil, da pošiljk obrambnega orožja, kot je oprema za t. i. železno kupolo, ki je zaščitila Izrael pred nedavnim napadom iz Irana, ne bodo prekinjali.

Izrael je že izvedel nekaj omejenih operacij v Rafi, vendar pa Biden meni, da še niso prekoračili meje z veliko ofenzivo v gosto naseljenih delih mesta.

Iz Rafe ob izraelskih napadih zbežalo 80.000 ljudi

Iz Rafe je v treh dneh zbežalo okoli 80.000 ljudi, je danes sporočila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). Opozorila je še, da je “davek za te družine neznosen” in da ni nikjer več varno. Izrael medtem nadaljuje napade na Rafo okviru t. i. ciljno usmerjenih napadov, usmerjenih zlasti na vzhodni del, kjer naj bi bili preostali bataljoni gibanja Hamas. Dopisnik francoske tiskovne agencije AFP in več očividcev je danes poročalo o napadih s tanki in letali na več delov Rafe, od koder se je dvigoval dim. V bombardiranju hiše v zahodnem delu mesta je bilo po poročanju palestinske tiskovne agencije Wada ubitih najmanj osem ljudi, med njimi trije otroci.

Uničena stavba v Rafi
Uničena zgradba v Rafi, v kateri je umrlo več otrok (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje