Biden podprl študente, ki protestirajo proti vojni v Gazi. Več so jih aretirali

Svet 25. Apr 202408:24 > 19:05 3 komentarji
Protest pred Univerzo Columbia
Protest pred Univerzo Columbia (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik ZDA Joe Biden podpira svobodo izražanja na ameriških univerzah, je v sredo sporočila Bela hiša, medtem ko vse več univerzitetnih študentov po vsej državi protestira proti izraelski vojni v Gazi.

Protesti, ki potekajo na newyorški univerzi Columbia in na številnih drugih univerzah, med katerimi so tudi Yale, MIT, UC Berkeley, Univerza v Michiganu, Harvard in Brown, so v zadnjem času vzbudili veliko pozornost medijev in politikov.

Demonstracije so v sredo izbruhnile na Univerzi v Južni Kaliforniji (USC) in v Teksasu, kjer je prišlo do spopadov med študenti in policijo, pri čemer je bilo skupno pridržanih več deset ljudi. Do aretacij več kot 200 študentov je v preteklih dneh prišlo tudi na drugih univerzah po državi.

USC je okoli polnoči sporočila, da se je protest končal in da bo kampus do nadaljnjega zaprt oz. bodo vanj z identifikacijo lahko vstopili samo študenti, profesorji in zaposleni v njem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do aretacij več kot 200 študentov je v preteklih dneh prišlo tudi na drugih univerzah po državi.

Protest pred Univerzo Columbia Protest pred Univerzo Columbia
Protest pred Univerzo Columbia (Foto: PROFIMEDIA)
Protest pred Univerzo Columbia Protest pred Univerzo Columbia
Protest pred Univerzo Columbia (Foto: PROFIMEDIA)
Protest pred Univerzo Columbia Protest pred Univerzo Columbia
Protest pred Univerzo Columbia (Foto: PROFIMEDIA)

Študentje izražajo solidarnost s Palestinci in ogorčenje zaradi neukrepanja ZDA ob naraščajočem številu smrtnih žrtev izraelske ofenzive v Gazi, ki je po podatkih tamkajšnjih oblasti preseglo 34.200, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Biden podprl svobodo izražanja študentov

S pisarne predsednika Joeja Bidna so sporočili, da predsednik podpira svobodo izražanja na ameriških univerzah, je v sredo sporočila Bela hiša.

“Predsednik verjame, da so svoboda govora, razprava in nediskriminacija na univerzitetnih kampusih pomembni,” je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre. “Verjamemo, da se ljudje lahko izražajo na miren način. Ko pa govorimo o sovražni retoriki, ko govorimo o nasilju, moramo na to opozoriti,” je dodala.

Zagovorniki Izraela in drugi, ki jih skrbi varnost v kampusih, namreč opozarjajo na domnevne antisemitske incidente. Na proteste opozarjajo predvsem republikanski politiki, ki se postavljajo na stran Izraela.

Republikanci zahtevajo odstop vodstva univerze

Predsednik predstavniškega doma zveznega kongresa Mike Johnson je v sredo obiskal univerzo Columbia in naletel na jezne študente, ki mu niso pustili do besede. Vzklikali so slogane v podporo Palestini in Johnsona med drugim označili za bedaka, proti njemu pa so letele še veliko hujše besede.

Johnson se je srečal z vodstvom univerze in pri tem zahteval odstop rektorja Minoucheja Shafika, če ne bodo uspeli obvladati – kot je dejal – virusa antisemitizma. Pri tem je celo grozil s posredovanjem nacionalne garde, čeprav sam za kaj takega nima pooblastil, poročajo newyorški mediji.

Demokrati ga obtožujejo nepotrebne politizacije, guvernerka New Yorka Kathy Hochul pa je ob njegovem obisku univerze dejala, da bo to le še okrepilo delitve.

Ameriški študenti so od izbruha vojne v Gazi gonilna sila protestov, ki zahtevajo konec spopadov, vendar pa ameriški mediji temu doslej niso posvečali veliko pozornosti, dokler se niso začela poročila o domnevnih antisemitskih grožnjah judovskim študentom. Demonstranti, med katerimi so tudi številni judovski študenti, medtem odločno zanikajo obtožbe o antisemitizmu.

Francoska policija je ponoči posredovala v enem od kampusov prestižne univerze Sciences Po v Parizu, kjer se je več deset študentov zbralo na protestu v podporo Palestincem. Policija je študente, ki so kljub pozivu vodstva vztrajali pri protestu, evakuirala s prizorišča, ti pa so se danes znova zbrali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje