Biden pozval k veliki spremembi senatnih pravil

Svet 12. Jan 202208:36 0 komentarjev
Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je v zvezni državi Georgii pozval zvezni senat, naj sprejme spremembo, ki bi omogočila reformo volilne zakonodaje brez podpore opozicijskih republikancev.

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Atlanti v zvezni državi Georgii pozval zvezni senat, naj sprejme volilno zakonodajo, ki je po njegovi oceni ključna za zaščito demokracije. Vendar pa demokrati za to nimajo dovolj glasov, zato je Biden v torek podprl možnost spremembe pravil v senatu.

Sedanja senatna pravila zahtevajo, da je za razpravo in glasovanje o večini zakonov potrebna večina 60 glasov, trenutno pa je razmerje sil med demokrati in republikanci 50 proti 50. Demokratom glas večine zagotavlja podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Sprememba senatnih pravil malo verjetna

“Za zaščito naše demokracije podpiram spremembo senatnih pravil, kakorkoli že se morajo spremeniti, da se manjšini senatorjev prepreči blokada sprememb volilnih pravic,” je v čustvenem govoru dejal Biden. Prizadevanja za sprejetje volilne zakonodaje so namreč po njegovem “bitka za dušo Amerike”, saj je omenjeno pravilo 60 glasov, znano kot obstrukcija ali v angleščini filibuster, senat spremenilo v “lupino tega, kar je včasih bil”. Pred časom se o volilnih pravicah ne bi prepirali, ampak bi jih potrdili, je dodal.

Kor sicer izpostavlja britanski BBC, je sprememba senatnih pravil malo verjetna, saj bi jo morali podpreti prav vsi demokratski senatorji, a sta dva od njih že nakazala, da je ne podpirata, proti njej pa so tudi vsi republikanci v senatu.

Demokratski predlog zvezne volilne zakonodaje sicer odpravlja vse omejitve glede volilne udeležbe po posameznih zveznih državah, ki so bile sprejete po trditvah bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa o volilnih prevarah. Predlog tudi zmanjšuje pomen denarja v politiki in omejuje strankarski vpliv na določanje kongresnih okrožij. Pravosodnemu ministrstvu ZDA bi dal pooblastila za nadzor nad volitvami po državah, ki imajo dolgo zgodovino diskriminacije določenih skupin volivcev.

Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Republikanci so enotni v nasprotovanju zvezni zakonodaji in vodja senatne večine, demokrat Chuck Schumer je zato do ponedeljka, ko ZDA praznujejo praznik borca za državljanske pravice, dan Martina Luthra Kinga mlajšega, postavil rok za potrditev zakonodaje ali pa za odpravo obstrukcije oziroma filibustra za volilno zakonodajo.

“Jedrska možnost”

Kot spominja BBC, imajo prizadevanja za spremembo senatnih pravil oziroma odpravo možnosti filibustra v ZDA že dolgo brado. Sam Biden je leta 2019 posvaril pred njimi in jih označil za “zelo nevarne”, saj so demokrati na ta način večkrat uspeli blokirati poskuse sprejetja republikanske zakonodaje. Že leta 2005 je Biden menil, da bi bil poskus odprave filibustra “primer arogance moči”.

Je pa po drugi strani k odpravi možnosti obstrukcije v senatu s strani manjšine pozval Trump, ko so imeli njegovi republikanci v senatu večino, a je takrat vodja senatne manjšine Mitch McConnell to “jedrsko možnost”, kot jo imenujejo na Kapitolu, odločno zavrnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!