Biden še ni prepričan, ali bo obiskal Savdsko Arabijo

Svet 12. Jun 202210:04 > 14. Jun 2022 20:03 2 komentarja
Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Vest, da bo ameriški predsednik Joe Biden morda obiskal Savdsko Arabijo, je v ZDA dvignila kar nekaj prahu. Ali se bo obisk dejansko zgodil, Biden ni želel potrditi.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da še ni odločen, ali bo odpotoval v Savdsko Arabijo. Njegova izjava prihaja približno teden dni za tem, ko se je razvedelo, da bo to državo morda obiskal. Napoved morebitne poti je naletala na kritike znotraj Bidnove Demokratske stranke in med človekoljubnimi organizacijami, ki so v pismu predsedniku zahtevale, da Riad pred morebitnim obiskom ameriškega predsednika sprejme konkretne zaveze o uresničevanju človekovih pravic.

Sklicujoč se na vire so tuji mediji v začetku meseca poročali, da Biden namerava odpotovati v Savdsko Arabijo v sklopu svoje poti v Evropo in Izrael, ki je načrtovana za konec meseca junija. Na novinarsko vprašanje v mestu Albuquerque (Nova Mehika) o tem, ali bi lahko morebitni obisk Bližnjega vzhoda Biden izkoristil za dogovor, ki bi izboljšal odnose med Izraelom in Savdsko Arabijo, je Biden odgovoril: “Bomo videli.”

Namen obiska Savdske Arabije bi bil verjetno krepitev odnosov med Washingtonom in Riadom v času, ko se administracija ameriškega predsednika trudi zagotoviti nižje cene bencina pred jesenskimi kongresnimi volitvami, na katerih si bo Demokratska stranka prizadevala obdržati večino v obeh domovih ameriškega kongresa, piše Al Džazira.

Uradnik Bele hiše je v petek sporočil, da ZDA ne bodo prezrle dogajanja izpred začetka Bidnovega mandata, pri čemer je dejal, da je pomembno “preusmeriti – a ne razdreti – odnosov s Savdsko Arabijo”. Spomnil je, da je Savdska Arabija osem desetletij ameriška strateška partnerica.

Ameriški predsednik Biden je sicer v preteklosti menil, da je savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman “izobčenec” zaradi svoje vloge pri umoru političnega nasprotnika, kolumnista Washington Posta Džamala Hašodžija. Spomnimo, Hašodži je bil umorjen v Turčiji leta 2018, ko je obiskal savdski konzulat. Savdska vlada medtem zanika vpletenost princa bin Salmana v umor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje