Biden v Tel Avivu: Za napad na bolnišnico v Gazi ni kriv Izrael

Svet 18. Okt 202312:19 > 12:19 3 komentarji
Joe Biden, Benjamin Netanjahu
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je med obiskom v Tel Avivu podprl navedbe Izraela o odgovornosti palestinskih skrajnežev za torkov krvavi napad na bolnišnico v Gazi, rekoč, da kaže na to, da je zanj odgovorna "druga ekipa". Izraelski premier Benjamin Netanjahu se mu je zahvalil za ameriško neomajno podporo v vojni s Hamasom.

Joe Biden je na novinarski konferenci z Benjaminom Netanjahujem izrazil obžalovanje in razburjenje nad smrtonosnim incidentom, za katerega v Tel Avivu krivijo oboroženo palestinsko skupino Islamski džihad, poročajo tuje tiskovne agencije.

V zvezi z napadom na bolnišnico v Gazi, ki je sinoči zahteval več sto življenj, je Biden zadržano podprl navedbe izraelske vojske. “Glede na to, kar sem videl, se zdi, da je to storila druga ekipa in ne vi. Vendar je veliko ljudi, ki niso prepričani, zato moramo premagati veliko stvari,” je dodal predsednik ZDA, ki je na prvem obisku v Izraelu od vnovične eskalacije vojne med Izraelci in Palestinci.

Odgovornost za raketni napad na bolnišnico v Gazi je tamkajšnje ministrstvo za zdravje sprva pripisalo izraelskim silam, ki od 7. oktobra oblegajo enklavo. Izraelska vojska medtem trdi, da ima dokaze, da je bolnišnico zadela raketa Islamskega džihada, ki je zašla.

Netanjahu se je na konferenci, po kateri z Bidnom nista odgovarjala na morebitna vprašanja medijev, še enkrat zahvalil ZDA za podporo in še enkrat izrazil zgražanje nad zločini palestinske organizacije Hamas.

Biden je na novinarski konferenci dejal tudi, da je bilo v Hamasovem napadu na Izrael ubitih 31 Američanov.

“Hamas je storil veliko zlo. Gre za grozodejstva, zaradi katerih je celo teroristična skupina Islamska država videti nekoliko bolj racionalna,” je dejal Biden in dodal, da ima Izrael pravico do obrambe. Poudaril pa je, da Hamas ne predstavlja vsega palestinskega ljudstva, a da jim je prinesel veliko trpljenje.

“Še naprej vam bomo stali ob strani. Ko si boste prizadevali za obrambo svojega ljudstva, bomo še naprej sodelovali z vami in partnerji v regiji, da bi preprečili še več tragedij nedolžnih civilistov,” je dodal.

Netanjahu je dejal, da je Bidnov obisk v Tel Avivu prvi obisk ameriškega predsednika v Izraelu v času vojne. “Obisk nosi globoko sporočilo in je ganljiv. Govori o globini vaše osebne zavezanosti Izraelu, govori o globini vaše osebne zavezanosti prihodnosti judovskega ljudstva in edine judovske države. Zato vem, da govorim v imenu vseh Izraelcev, ko se vam zahvaljujem,” je dejal izraelski premier.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje