Bidnov govor, ki bi lahko bil ključen za upe na osvojitev drugega mandata

Svet 07. Mar 202407:39 3 komentarji
Joe Biden
Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/

Ameriški predsednik Joe Biden bo nocoj nastopil pred obema domovoma ameriškega kongresa z zadnjim govorom o položaju v državi v svojem prvem mandatu. Ta govor bo po mnenju ameriških analitikov ključen za njegove upe na osvojitev drugega mandata, za katerega bo moral znova premagati svojega predhodnika v Beli hiši Donalda Trumpa.

Današnji govor bo za 81-letnega Joeja Bidna – poleg kasnejšega avgustovskega nastopa na demokratski konvenciji v Chicagu – govor z največjim občinstvom pred predsedniškimi volitvami 5. novembra.

Demokratski strategi upajo, da bo ponovil lanskoletni nastop, ko je komentarje republikanskih kongresnikov na šaljiv način spreobrnil v javni izraz podpore ohranitvi sistema socialne varnosti. Vendar pa je imel od takrat precej javnih spodrsljajev, ki so povečali dvom v njegove fizične in mentalne sposobnosti.

Biden bo v govoru nizal dosežke svoje vlade na čelu z zakonom o obnovi infrastrukture, ki je v času boja proti inflaciji pomagal ohraniti visoko stopnjo zaposlovanja in druge ukrepe v podporo navadnim Američanom.

Podporo med demokrati mu trenutno zmanjšuje politika neomajne podpore Izraelu med vojno v Gazi, kar je zasenčilo konflikt v Ukrajini. Kljub temu bo Biden predvidoma ponovno pozval kongresne republikance, naj potrdijo dodatno vojaško pomoč Kijevu.

Ker gre gospodarstvu na bolje, republikanci pred volitvami bolj izpostavljajo predvsem naraščanje nezakonitih prehodov migrantov čez južno mejo.

Vsakoletni govor o položaju v državi v kongresu poleg vseh poslancev zbere tudi vrhovne sodnike in člane vlade razen enega, ki ga dajo na tajno lokacijo za prevzem oblasti v primeru katastrofe.

Predsednik za poudarke iz govora povabi posebne goste in tokrat bodo tam med drugim ženske, ki so morale zaradi splava bežati iz svojih držav, starši v Rusiji zaprtega novinarja Evana Gershkovicha, družine talcev palestinskega gibanja Hamas in vdova ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Julija Navalna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje