Bidnov spodrsljaj: Emmanuela Macrona zamešal s pokojnim francoskim predsednikom

Svet 06. Feb 202411:53 1 komentar
Joe Biden
Joe Biden na dogodku v Las Vegasu (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik ZDA Joe Biden je na dogodku v okviru volilne kampanje poskrbel za nov neroden spodrsljaj. Med pripovedovanjem zgodbe z njegove prve predsedniške udeležbe na srečanju skupine G7 je sedanjega francoskega predsednika Emmanuela Macrona zamešal z bivšim predsednikom Francije Françoisem Mitterrandom. Ta je Francijo vodil od leta 1981 do 1995, umrl pa je leta 1996.

Ameriški predsednik Joe Biden je med govorom na nedeljskem dogodku v okviru predvolilne kampanje v Las Vegasu zamešal francoskega predsednika Emmanuela Macrona z bivšim predsednikom Francije Françoisem Mitterrandom, ki je umrl leta 1996.

Biden se je na dogodku spominjal srečanja skupine G7, ki se ga je udeležil po začetku predsedniškega mandata leta 2021, poroča portal ameriškega časnika The Hill. Dejal je, da je bila ena prvih stvari, ki jih je rekel na srečanju, da se je Amerika vrnila. Na izjavo se je odzval “Mitterrand iz Nemčije”, je dejal in to takoj popravil, rekoč, da je iz Francije.

“In Mitterand iz Nemčije – mislim iz Francije – me je pogledal in vprašal, za kako dolgo sem se vrnil,” je dejal. Bela hiša je kasneje objavila Bidnove izjave, pri tem pa je prečrtala priimek Mitterrand in poleg napisala Macron.

Že od prevzema predsedniškega položaja leta 2021 se sedaj 81-letni Biden sooča s kritikami in dvomi, ali bi bil zaradi svoje starosti sposoben opravljati drugi mandat. Nekateri njegovi politični nasprotniki in volilci njegove pomote uporabljajo za argument, da zaradi starosti ni primeren za predsednika. Biden je najstarejši predsednik ZDA na položaju. Če bi bil novembra znova izvoljen, bi bil ob koncu drugega mandata star 87 let.

Tudi njegov tekmec, 77-letni republikanec Donald Trump, se je soočil s podobnimi kritikami zaradi starosti, ko je svojo tekmico za republikansko predsedniško kandidaturo Nikki Haley zamešal z nekdanjo demokratsko predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ko je govoril o napadu na kongres 6. januarja 2021. Biden se je takrat iz njega norčeval na omrežju X z besedami, da se z Nikki Haley ne strinja o vsem, da pa se strinjata, da ni Nancy Pelosi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje