Bidnu zaradi srečanja s savdskim princem obtožba, da ima krvave roke

Svet 16. Jul 202209:52 0 komentarjev
kralj Salman, Joe Biden
Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/REUTERS

Zaročenka umorjenega novinarja Džamala Hašodžija je predsednika ZDA Joeja Bidna obtožila, da ima krvave roke, ker se je v petek v Džedi srečal s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom, ki naj bi umor naročil. Kot je zatrdil Biden, je sicer princu dal vedeti, da ZDA takega početja v prihodnje ne bodo dopuščale.

Zaročenka umorjenega novinarja Džamala Hašodžija Hatice Cengiz je srečanje, pri čemer se je ameriški predsednik Joe Biden s princem Mohamedom bin Salmanom celo pozdravil s prijateljski trkom pesti, označila kot dovoljenje ZDA za nove umore.

V tvitu, ki ga je naslovila na Bidna, je v imenu Hašodžija zapisala: “Je to odgovornost, ki ste jo obljubili za moj umor? Kri naslednje žrtve MBS je na vaših rokah.” MBS je sicer kratica, pod katero je poznan kronski princ bin Salman. Biden se je v izjavi po srečanju zagovarjal, da je na pogovorih odprl vprašanje umora Hašodžija leta 2018 na savdskem veleposlaništvu v Turčiji. “V osnovi je rekel, da ni osebno odgovoren, sam pa sem nakazal, da po mojem mnenju je,” je povedal. “Zelo neposreden sem bil v pogovoru o tem (…) Kar se je zgodilo Hašodžiju, je bilo nezaslišano (…) Jasno sem dal vedeti, da če se še kdaj zgodi kaj podobnega, bodo dobili enak odgovor in še veliko več,” je še dejal Biden.

Za obisk Savdske Arabije se je ameriški predsednik Joe Biden odločil, čeprav je leta 2018 dejal, da je kraljevina zaradi umora Hašodžija in kršenja človekovih pravic izobčena. Kot je pojasnil pred odhodom v Džedo, ZDA potrebujejo Savdsko Arabijo, da se lahko soočijo z rusko agresijo in tekmujejo s Kitajsko. Biden se sicer v Džedi udeležuje zasedanja Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC). Tam bo tudi opravil glavnino dela na svojem prvem predsedniškem obisku Bližnjega vzhoda. Srečal se bo z voditelji devetih arabskih držav, ki so članice skupine. Poleg gostiteljice so med deveterico še Bahrajn, Združeni arabski emirati, Kuvajt, Katar, Oman, Jordanija, Egipt in Irak.

Arabske sogovornike bo skušal prepričati, naj okrepijo črpanje nafte in tako znižajo cene na globalnih trgih. Na vrhu bodo sicer razpravljali o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti, kot tudi o Jemnu, kjer je za zdaj še vedno v veljavi premirje v dolgoletni in krvavi vojni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!