Ursula von der Leyen spet v Kijevu: tudi o kandidaturi Ukrajine za članstvo v EU

Svet 11. Jun. 202211:54 > 16:2811 komentarjev
Delite:
Ursula von der Leyen
Foto: Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Predsednica Evropske komisije je znova obiskala Kijev. Tema pogovorov z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom je bilo članstvo Ukrajine v Evropski uniji.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pripotovala v Kijev, kjer je danes z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom razpravljala o nerešenih vidikih ukrajinske prošnje za članstvo v EU. “Ukrajina, solidna parlamentarna demokracija, je bila na dobri poti že pred invazijo Rusije,” je po tiskovni konferenci von der Leyen sporočila prek Twitterja.

Ukrajina je prošnjo za članstvo v EU vložila marca, kmalu po začetku ruske invazije 24. februarja. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem, ali naj Ukrajina pridobi status kandidatke za članstvo, objavila do konca prihodnjega tedna, je na današnji novinarski konferenci potrdila von der Leyen. Napovedala je investicije in reforme, ki bodo izboljšale življenja Ukrajincev, naredile Ukrajino bolj privlačno za investitorje in jo podprle na njeni evropski poti. “Pozitiven odgovor na prošnjo Ukrajine za članstvo v EU bi bil zgodovinski trenutek za Evropo in pritrdilen odgovor na vprašanje o tem, ali ima evropski projekt sploh še prihodnost,” je Zelenski dejal med obiskom.

“Pretehtali bomo skupna prizadevanja za obnovo Ukrajine in njen napredek na evropski poti. To bo prispevalo k naši oceni, ki jo bomo kmalu predstavili,” je ob prihodu v Kijev sicer dejala predsednica Evropske komisije. Ob tem je poudarila, da so ukrajinske oblasti za kandidaturo storile že veliko, a da jih čaka še veliko dela, zlasti na področju boja proti korupciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinci so “že veliko prispevali k obrambi skupne svobode”, je dodal Zelenski.

Medtem ko številne države, predvsem vzhodnoevropske, podpirajo ukrajinsko članstvo v EU, so nekatere bolj zadržane, denimo Nizozemska, Danska, Nemčija in Francija, ki do konca junija predseduje Uniji, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Tudi če bo Ukrajina dobila status kandidatke, se bo s tem začel proces pogajanj in vpeljevanja morebitnih reform, ki lahko traja leta ali celo desetletja, dodaja AFP. Več držav članic EU je tako nekoliko omajalo upanje Kijeva na “pospešen proces” pridružitve EU.

Današnji obisk predsednice Evropske komisije v Kijevu je sicer njen drugi obisk v Ukrajini od začetka vojne. Aprila je obiskala predmestje Buče blizu Kijeva, kjer je bilo po umiku ruskih sil najdenih na stotine trupel civilistov, kar je povzročilo ogorčenje po vsem svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar