Blinken o priprtih borcih Islamske države: Situacija je nevzdržna

Svet 28. Jun 202115:32 > 20:04 0 komentarjev
Državni sekretar Antony Blinken
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

V pripornih centrih pod nadzorom kurdskih Sirskih demokratičnih sil (SDF) je še vedno pridržanih 10.000 borcev Islamske države. Situacija je nevzdržna, je komentiral Antony Blinken.

Štiri leta po tem, ko je bila skrajna organizacija Islamska država razglašena za vojaško poraženo, zajeti borci še vedno predstavljajo problem, je na današnjem srečanju koalicije proti Islamski državi v Rimu spomnil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

V pripornih centrih pod nadzorom kurdskih Sirskih demokratičnih sil (SDF) je še vedno pridržanih 10.000 borcev Islamske države, navaja tiskovna agencija Reuters. “Ta situacija je preprosto nevzdržna. Ne mora biti dolgoročna,” je komentiral Blinken in sporočil, da ZDA še naprej pozivajo države, od koder borci prihajajo, tudi koalicijske partnerje, naj borce “repatriirajo, rehabilitirajo, in jim, kjer je to na mestu, sodijo”.

Koalicija proti Islamski državi, ki je bila vojaško poražena leta 2017, a so njeni borci in z njo povezane skupine še vedno aktivni tako na severu Iraka, kot denimo v afriškem Sahelu, šteje 78 držav partneric. Današnjega srečanja v Rimu so se udeležili tudi predstavniki Slovenije in mednarodnih organizacij. Pridružile so se jim prav tako nove članice koalicije: Srednjeafriška republika, DR Kongo, Mavretanija in Jemen.

Koalicija proti Islamski državi
Angelo Carconi/ANSA/REUTERS

Borci Islamske države so še posebej aktivni na severu Iraka in so po podatkih iraških oblasti v zadnjih mesecih izvedli 25 napadov s smrtnimi žrtvami, piše Reuters. Januarski napad na bagdadsko tržnico je zahteval več kot 30 življenj. Medtem ko se je Blinken zavzel za nadaljnji boj zoper Islamsko državo, je obljubil tudi dodatnih 436 milijonov dolarjev za humanitarno pomoči v Siriji.

Slovenija podpira koalicijo

Ministri so danes sprejeli skupno izjavo, v kateri so ponovno potrdili skupno odločenost nadaljevanja boja proti Islamski državi in ustvarjanju pogojev za trajni poraz omenjene teroristične skupine. Poudarili so zavezanost zaščite civilistov in spomnili, da morajo vse aktivnosti potekati v skladu z mednarodnim pravom, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic ter z relevantnimi resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov.

Na današnjem srečanju je Slovenijo predstavljal minister za zunanje zadeve Anže Logar. Napovedal je, da bo Slovenija nadaljevala s sodelovanjem v operaciji Neomajna odločnost (Operation Inherent Resolve) proti Islamski državi in podpirala ostale aktivnosti koalicije in njenih partnerjev, predvsem Evropsko unijo in Nato. Tudi v vlogi predsedujoče Svetu Evropske unije bo Slovenija še naprej pomagala aktivnostim koalicije, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Logar se je danes sestal tako z Blinknom kot tudi z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom.

Državni sekretar ZDA Blinken se je danes prav tako sestal s papežem Frančiškom. Pogovor je trajal okoli 40 minut in je potekal v prijateljskem vzdušju, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Brunni. Zvečer Blinken pot nadaljuje v mesto Matera na jugu Italije, kjer bo sodeloval na zasedanju zunanjih ministrov držav skupine G20.

Antony Blinken, papež Frančišek
Vatican Media/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!