Bliskovito širjenje covida-19, države EU že odsvetujejo potovanja na Kitajsko

Svet 07. Jan 202316:02 > 19:32 2 komentarja
Kitajska, Peking
Thomas Peter/REUTERS

Nemško zunanje ministrstvo je sporočilo, da spričo hitrega širjenja covida-19 in preobremenjenega zdravstvenega sistema odsvetujejo vsa nenujna potovanja na Kitajsko, odločitvi Berlina pa sta sledila tudi Belgija in Luksemburg. Ob tem se daljša tudi seznam držav, ki za potnike iz Kitajske odrejajo obvezne teste na koronavirus. Nazadnje se je za ta ukrep odločila Nizozemska.

Nemško zunanje ministrstvo je danes v luči vse višjega števila okužb s koronavirusom na Kitajskem odsvetovalo vsa nenujna potovanja v to državo. “Trenutno odsvetujemo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Razlog sta vrhunec okužb s covidom in preobremenjen zdravstveni sistem,” je na Twitterju zapisalo nemško zunanje ministrstvo.

Tej odločitvi sta kmalu sledila Belgija in Luksemburg. Ta je sporočil, da usklajuje svoj potovalne napotke z nemškimi. Belgijsko zunanje ministrstvo pa je prav tako kot Berlin opozorilo na preobremenjenost bolnišnic in posledično nevarnost, da ljudje v nujnem primeru lahko ne bi bili deležne hitre obravnave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že prem tem je Nemčija sledila priporočilu EU in sprejela odločitev, da za potnike iz Kitajske uvede obvezno testiranje na koronavirus. Ta ukrep bo začel veljati v ponedeljek.

Seznam držav, ki se odločajo za to, se sicer daljša, med njimi so med drugim še Francija, Italija in Španija. Danes sta ta ukrep uvedli tudi Avstrija in Portugalska, v torek bo začel veljati tudi na Nizozemskem. Tako Portugalska kot Nizozemska bosta na letalih zahtevali tudi obvezno nošnjo mask, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med neevropskimi državami, ki so uvedle podobne ukrepe, sta tudi ZDA in Japonska.

Peking je napovedal, da v nedeljo odpravlja ukrep karantene ob vstopu v državo, s čimer dejansko odpira meje za tuje potnike. Bo pa tudi Kitajska ob vstopu še naprej zahtevala negativen PCR-test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Peking
Thomas Peter/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje