Blokada ameriške vlade začasno odpravljena. Rešitev? Nič denarja za Ukrajino

Svet 01. Okt 202309:42 4 komentarji
Ameriški predsednik Joe Biden.
Ameriški predsednik Joe Biden. (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto zvečer, potem ko sta ga sprejela oba domova kongresa, podpisal zakon o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade. Vlada ima sedaj dovolj denarja za normalno delo do 17. novembra.

Z današnjim dnem se v ZDA začenja novo proračunsko leto 2024, vendar kongres ni pravočasno potrdil vseh 12 zakonov o proračunski porabi.

Skrajni republikanci v predstavniškem domu kongresa, kjer ima njihova stranka večino, so na pozive bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa zavračali potrditev predloga o začasnem podaljšanju financiranja vlade in so zahtevali zmanjšanje porabe, kar je bilo za demokrate in zmernejše republikance nesprejemljivo.

Senat je bil v postopku sprejemanja predloga o začasnem podaljšanju financiranja do 17. novembra, v predstavniškem domu pa je bila edina možnost, da se vodja republikanske večine Kevin McCarthy izogne blokadi tako, da predlog potrdi s pomočjo demokratov. To se je na koncu tudi zgodilo in McCarthyju zdaj grozi glasovanje o odstavitvi, s katerim so v primeru kompromisa že vnaprej grozili skrajni člani stranke.

Senatni predlog je med drugim vseboval po šest milijard dolarjev za pomoč Ukrajini in odpravljanje posledic naravnih nesreč, na koncu pa so senatorji potrdili predlog predstavniškega doma, v katerem denarja za Ukrajino ni, pomoč proti naravnim nesrečam pa je narasla na 16 milijard dolarjev.

Predlog je bil v predstavniškem domu potrjen s 335 glasovi proti 91, pri čemer je bila večina demokratskih glasov, v senatu pa z 88 proti devetim.

Vodja republikanske večine Kevin McCarthy
Vodja republikanske večine Kevin McCarthy. (Foto: PROFIMEDIA)

“To je dobra novica za Američane,” je od podpisu zakona dejal ameriški predsednik Joe Biden, vendar poudaril, da se ameriška pomoč Ukrajini ne sme prekiniti. Izrazil je upanje, da bo McCarthy Ukrajincem v kratkem zagotovil potrditev podpore, ki jo njihova država nujno potrebuje.

V kongresu se bodo zdaj nadaljevala pogajanja o potrditvi proračunskih zakonov, grožnja s prekinitvijo financiranja pa se lahko, če dogovora ne bo, spet ponovi 17. novembra in več milijonom zveznim javnih uslužbencev vključno z dvema milijonoma vojakov lahko kmalu spet grozijo prisilni dopusti.

Eden od skrajnih republikancev, Matt Gaetz s Floride, je McCarthyju pred glasovanjem zagrozil z glasovanjem o odstavitvi, vendar je predsednik predstavniškega doma izziv sprejel in dejal, da bo ostal odrasla oseba v dvorani.

“Če me želi kdo odstraniti, ker želim biti odrasla oseba, naj kar poskusi,” je dejal in dodal, da je država pomembnejša.