Bo agencija za podporo Palestincem ostala brez denarja?

Svet 23. Feb 202409:06 0 komentarjev
UNRWA
Foto: PROFIMEDIA

Vodja agencije Združenih narodov za podporo Palestincem UNRWA je opozoril, da je delovanje agencije zaradi pomanjkanja sredstev resno ogroženo. Po njegovih besedah Izrael doslej tudi še ni predložil nobenih dokazov glede povezav UNRWA s Hamasom.

Agencija ZN za podporo Palestincem (UNRWA) je na robu propada, njeno delovanje pa bo od marca naprej resno ogroženo, saj ji bo začelo primanjkovati sredstev, je v četrtek opozoril vodja UNRWA Philippe Lazzarini. Dodal je, da Izrael doslej ni predložil nobenih dokazov o domnevnem sodelovanju uslužbencev UNRWA v napadu Hamasa na Izrael.

“Agencija je na robu propada zaradi ponavljajočih se pozivov Izraela, naj se UNRWA razpusti, in zamrznitve financiranja s strani donatorjev v času, ko se v Gazi soočajo s humanitarno krizo brez primere,” je v pismu Generalni skupščini ZN opozoril Lazzarini. Pojasnil je, da Izrael doslej ni predložil nobenih dokazov o domnevnem sodelovanju uslužbencev UNRWA v napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu je 16 držav začasno zaustavilo financiranje agencije v skupnem znesku 450 milijonov dolarjev. Sredstev bo po njegovi oceni začelo primanjkovati marca, zaradi česar bo delovanje agencije po vsej regiji ogroženo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Bojim se, da smo na robu velike katastrofe z resnimi posledicami za mir, varnost in človekove pravice v regiji,” je opozoril.

Vodja UNRWA Philippe Lazzarini
Vodja UNRWA Philippe Lazzarini (Foto PROFIMEDIA)

Cilj Izraela odpraviti vlogo agencije pri zaščiti pravic Palestincev

Cilj izraelskih pozivov k razpustitvi UNRWA je po njegovem mnenju sprememba dolgoletnih političnih parametrov za mir na okupiranem palestinskem ozemlju, ki sta jih določila Generalna skupščina in Varnostni svet ZN. “Namen pozivov je tudi odpraviti vlogo UNRWA pri zaščiti pravic palestinskih beguncev in pričevanju o njihovi stiski,” je še dodal.

Izraelski pozivi k razpustitvi agencije pod vodstvom Lazzarinija so se okrepili po obtožbah o domnevnem sodelovanju uslužbencev UNRWA v Hamasovem napadu na izraelsko ozemlje. Agencija je nemudoma odpustila več uslužbencev in uvedla preiskavo. Zaradi izraelskih obtožb pa je več držav začasno zaustavilo financiranje agencije.

Prav danes pa Slovenija v Palestino pošilja pomoč, namenjeno civilnemu prebivalstvu, prizadetemu zaradi konflikta. Materialno pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev bo ponudila preko Jordanije, zagotovljena pa bo iz materialnih zalog, s katerimi razpolagata Slovenska vojska ter Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!