Bo francoski sredozemski otok postal avtonomen?

Svet 28. Sep 202316:45 0 komentarjev
korzika
Foto: PROFIMEDIA

Odnos med francoskimi oblastmi in korziški nacionalisti je že več let zapleten. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v tokratnem nagovoru korziškega parlamenta pozval pristojne, da v šestih mesecih pripravijo ustavni predlog novega statuta Korzike, ki bi temu sredozemskemu otoku znotraj republike prinesel avtonomijo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes med obiskom na Korziki, kjer je nagovoril tamkajšnji parlament, izpostavil možnost avtonomije tega sredozemskega otoka, poročajo tuje tiskovne agencije. “Bodimo dovolj drzni, da ustvarimo avtonomijo Korzike znotraj Francoske republike,” je pozval.

Poudaril je, da “to ne bo avtonomija proti državi, niti avtonomija brez države”. “Vsi bi izgubili, če bi stvari pustili takšne, kot so,” je dodal.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron v nagovoru korziškega parlamenta. (Foto: PROFIMEDIA)

Macron je predstavil predlog za temeljito spremembo odnosov med Parizom in Ajacciem, dogovor pa naj bi bil dosežen v šestih mesecih. Kot je dejal, podpira priznanje korziške zgodovinske in kulturne identitete v francoski ustavi. Tudi korziške oblasti bi morale imeti večja pooblastila, je dejal.

“Ohranitev korziške duše v republiki”

Francoski predsednik je priznal tudi potrebo po promociji korziškega jezika tako v izobraževalnih ustanovah kot v javnem življenju. “Korziškemu jeziku moramo dati več prostora, tako v izobraževanju kot v javnem prostoru,” je poudaril.

Namen institucionalnih sprememb je omogočiti Korziki, da ohrani svojo dušo in identiteto v okviru republike, je poudaril Macron. Korziške politike je pozval, naj v šestih mesecih pripravijo ustavni predlog novega statuta Korzike, o katerem se bodo dogovorili z vlado.

Dolgoletna trenja med Korziko in Parizom

Odnosi med Korziko in vlado v Parizu so že dolgo zelo zapleteni. Korziški nacionalisti so se več desetletij borili za samostojnost, tudi z nasiljem. Leta 2014 je njihova organizacija FLNC končala oborožen boj, po drugi strani pa je nacionalistično politično gibanje pridobilo na pomenu. Zdaj imajo v regionalnem parlamentu večino in se zavzemajo za avtonomijo otoka.

Napetosti med francoskimi oblastmi in pripadniki gibanja za neodvisnost so se na Korziki znova zaostrile lani, v Parizu pa so takrat prvič omenili možnost avtonomije sredozemskega otoka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!