Bo Johnsona odnesel val škandalov?

Svet 11. Dec 202120:46 0 komentarjev
Boris Johnson
Tolga Akmen/REUTERS

Boris Johnson se je v svojih več kot dveh letih kot predsednik vlade Združenega kraljestva zapletel že v številne škandale. Najnovejši je najhujši do zdaj.

V preteklih tednih so britansko javnost pretresle informacije, povezane z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, in sicer da so na Downing Streetu 10 pred božičem 2020 potekali družabni dogodki. Odvijali so se v času, ko so v državi veljale stroge omejitve zaradi epidemije covida-19 in so bili takšni dogodki prepovedani.

Polemika se je še bolj vnela, ko je podružnica CNN ITV News objavila videoposnetek, na katerem se uradniki šalijo o zabavah med vajo za televizijske novinarske brifinge.

Stališče Downing Streeta pred razkritjem videoposnetka in po njem je bilo: “Božične zabave ni bilo in pravila o koronavirusu so se ves čas upoštevala.” Johnson je napovedal uvedbo notranje preiskave, v sredo je ena od oseb na posnetku – nekdanja premierjeva tiskovna predstavnica Allegra Stratton, odstopila z mesta vladne svetovalke.

Po pogovoru z več uradniki je CNN ugotovil, da so se družabna srečanja 27. novembra in 18. decembra 2020 dejansko odvila, in potrdil poročilo Daily Mirrorja, da je imel Boris Johnson spontani govor na prvem dogodku. Viri so potrdili tudi, da so si 18. decembra izmenjali skrivna darila Božička.

Obtožbe so za vlado škodljive, saj si prizadeva uveljaviti strožje koronske omejitve. Johnson je v sredo napovedal, da bo Anglija zaostrila omejitve – tako imenovani “načrt B” – zaradi naraščajočega števila primerov omikrona: od petka bodo maske spet postale obvezne na večini javnih prizorišč. Od prihodnjega tedna bodo ljudem svetovali, naj delajo od doma in predložijo covidno potrdilo, ki dokazuje cepljenost ali prebolelost, za vstop v nočne klube in druge kraje, kjer bo veliko ljudi.

“Vse bolj jasno postaja, da se omikron širi hitreje kot prejšnja različica delta,” je dejal Johnson in dodal, da je več kot 500 primerov, ki so jih do zdaj potrdili v Združenem kraljestvu, “skoraj zagotovo prenizka številka”.

Obtožba o hinavščini vlade je zaradi naraščajočega števila okužb huda – lani je v ločenih škandalih, tudi zaradi trditev o dvojnih merilih, odstopil ključni Johnsonov svetovalec, junija letos pa minister za zdravje.

Videoposnetek je najbolj škodljiv element te zgodbe. Na njem Stratton vadi za televizijsko novinarsko konferenco, ki je potekala na torek, 22. decembra. Kolegi so jo vprašali, ali je bila zabava v petek zvečer – kar bi bilo 18. decembra, datum druge domnevne zabave. Stratton je odgovorila: “Šla sem domov.” Nato se je zasmejala. “Počakaj! Počakaj! Hm. Ah.”

Na posnetku, ki ga je prikazal ITV, je dejala tudi: “Ta izmišljena zabava je bila poslovno srečanje, na katerem ni bilo varnostne razdalje.”

Do zdaj je vlada vztrajala pri stališču, da zabave ni bilo. Toda v sredo se je Johnson v parlamentu opravičil “za žalitev, ki jo je povzročil”. Dodal je: “Večkrat so mi zagotovili, da zabave ni bilo in da niso bila kršena nobena pravila.” Napovedal je, da bo njegov sekretar v kabinetu raziskal dogodke 18. decembra – datum druge domnevne zabave, in ne dogodka, za katerega je CNN poročal, da je na njem govoril.

Johnson je dejal, da bodo, če so bila pravila kršena, “disciplinski ukrepi veljali za vse vpletene”. Dodal je, da je bil po ogledu videa “besen”.

Stratton, ki je bila tiskovna predstavnica premierja na COP26, je dejala, da so njeni komentarji postali “motnja” v boju proti koronavirusu, in je v sredo popoldne odstopila. “Razumem jezo in frustracijo, ki ju ljudje čutijo,” je dejala v izjavi.

“Vsem, ki ste izgubili ljubljene, preživljali nevzdržno osamljenost in se borili, da obdržite svoje službe – žal mi je, danes popoldne sem premierju ponudila odstop.” Johnson se je na novinarski konferenci v sredo zahvalil Stratton. Premier je novinarjem dejal, da je bila “odlična sodelavka”, ki je “dosegla veliko v vladi”.

Johnson je zatrdil, da koronski ukrepi niso bili kršeni. Ko so ga novinarji povprašali za mnenje, ali bodo prebivalci upoštevali zadnje omejitve, potem ko so se člani Johnsonove ekipe smejali in brili norce iz koronavirusa, je Johnson odgovoril: “Britanska javnost lahko prepozna bistven pomen zdravstvenih informacij, ki jih posredujemo.”

Predsednik konservativne stranke Oliver Dowden je prejšnji teden dejal: “Nisem se osredotočil na pogovore, kaj naj bi se ali se ni zgodilo pred več kot enim letom na Downing Streetu. Vendar so me premierjeve besede prepričale, da so pravila na Downing Streetu ves čas spoštovali.”

CNN se je za komentar obrnil na številne druge vladne uslužbence, vendar ni dobil odgovora.

Allegra Stratton
Allegra Stratton (Vir: PROFIMEDIA)

Videoposnetek spodkopava trditev Downing Streeta, da ni bilo kršeno nobeno pravilo. Poleg domnevne zabave 18. decembra je bilo organizirano še eno predhodno srečanje za odhajajočo višjo svetovalko Cleo Watson, in sicer 27. novembra. CNN je poskušal z njo stopiti v stik.

Oba dogodka sta se odvila, medtem ko je bil London pod strogimi ukrepi zaprtja javnega življenja, družabna srečanja pa so bila prepovedana. Dan pred zabavo 18. decembra je vlada celo po Twitterju opozorila: “Ne smete imeti službenega božičnega kosila ali zabave, ker je to predvsem družabna dejavnost.”

Milijoni Britancev, ki so po letu omejitev upali, da bodo imeli “normalne” praznike, leta 2020 niso mogli praznovati božiča ravno zaradi vladnih omejitev.

V Združenem kraljestvu je zaradi covida-19 umrlo več kot 145.000 ljudi, zadnja razkritja videoposnetka pa so sprožila ogorčenje sorodnikov umrlih v pandemiji.

“Ni besed, ki bi opisale, kako sramotno je slišati ekipo Borisa Johnsona, kako se smeji zaradi kršenja pravil, ki jih je postavila, medtem ko so jim drugi sledili in so se lahko od najdražjih poslovili le prek zaslona,” so sporočili iz skupine Bereaved Families. Gre za skupino, ki med drugim nudi podporo tistim, ki so zaradi koronavirusa izgubili bližnjega. “Tako se vedejo ljudje, ki mislijo, da so nad nami,” so dodali.

Razkritje je zelo škodljivo za premierja, ki so mu že večkrat očitali, da se vede, kot da zanj in njegov ožji krog veljajo druga pravila kot za državljane.

Da bi razumeli, kaj se je pravzaprav dogajalo v dneh zabav leta 2020, se je CNN pogovarjal z več sedanjimi in nekdanjimi vladnimi uslužbenci, ki pravijo, da se je osebje zbralo na Downing Streetu, kjer so pili in se zabavali. V različnih fazah zaprtja in omejitev zaradi covida-19  je bilo izvedenih več dogodkov. Veliko uslužbencev je še vedno delalo v uradni rezidenci predsednika vlade – kot “ključni delavci” – oznaka, ki jo je vlada Združenega kraljestva uporabljala za zaposlene, ki so bili izvzeti iz zahtev za delo od doma.

Neki višji uradnik, ki ni Johnsonov zaveznik in je bil prisoten na teh srečanjih, je pojasnil: “Očitno je to videti slabo, toda z naše perspektive smo delali 18 ur na dan. Povsem normalno je bilo, da smo imeli pijačo na mizah.” Trdijo, da to niso bile organizirane zabave, ampak spontana druženja ob koncu stresnih delovnikov med ljudmi, ki so se zaradi službe tako ali tako morali “mešati”.

Po besedah treh sedanjih in nekdanjih uradnikov, ki so bili navzoči na zabavah, je imel premier Johnson na zabavi 27. novembra 2020 kratek govor. Johnson naj bi bil na poti v svoje stanovanje znotraj Downing Streeta, ko je videl, da se je osebje zbralo. Zbranim je namenil nekaj besed, preden je odšel. Uradniki so zanikali, da so kršili kakršnakoli pravila.

Na podlagi številnih pogovorov, ki jih je imel CNN z ljudmi, ki so bili prisotni na teh dogodkih ali imajo podrobno razumevanje dogajanja, ostaja zelo nejasno, kako se je vse zgodilo.

Boris Johnson
PROFIMEDIA

Sedanji in nekdanji uslužbenci, ki razumejo, kako škodljiva so razkritja o zabavah, pojasnjujejo, da je bila običajna praksa, da si osebje ob božiču izmenja skrivna darila Božička. “Za nas je bil Downing Street otok, kjer smo morali delati, zaprtje pa se ni dogajalo na enak način kot v preostalem delu države,” je dejal eden od uradnikov.

Z eno samo navedbo se razkriva problem, s katerim se Johnson zdaj spopada – priznanje, da pravila niso veljala za skupino ljudi, ki so delali za premierja, ki je bil tudi sam zaradi koronavirusa teden dni v bolnišnici na intenzivni negi.

Nič od tega ni dobro za Johnsona. Najboljši scenarij za vlado bi bil, da bi javnost sprejela, da je osebje delalo v majhni, natrpani hiši v času, ko je virus divjal, ker niso imeli druge možnosti, in so po napornem delovnem dnevu spili pijačo.

Vendar je posnetek Allegre Stratton, ki se dela norca na račun zabav, proti premierju obrnil celo Johnsonove zaveznike.

Nekdanji Johnsonov zaposleni in zaveznik, ki ga ni bilo na teh dogodkih, je dejal, da so nadaljevali delo v času krize, medtem ko so številni pobegnili iz Londona, da bi delali od doma. Povedal je, da bodo morali ljudi s posnetkov odpustiti.

Še en Johnsonov zaveznik je dejal, da je “težko razumeti, zakaj zaradi tega nekdo ni odpuščen”.

Johnson se spopada z nekaterimi eksistencialnimi vprašanji o svojih pristojnostih in pristojnostih njegove vlade. Dodatno težavo predstavlja, da je nekdo z njegovega najožjega kroga razkril videoposnetek.

Konservativni poslanci so se že dolgo zasebno pritoževali, da se je Johnson obkrožil s svetovalci, ki niso imeli izkušenj pri delu na tako visokem položaju.

Johnson je prišel na položaj z obljubo, da bo izpolnil “prioritetne naloge ljudstva” in kot običajno aktivno zbiral glasove tistih, ki jih je politika izčrpala.

Druga razlaga je, da meni, da je sprejemljivo, da njegovo osebje prezira zakone njegove vlade.

Očitki prihajajo v času, ko je zaupanje javnosti v delovanje njegove vlade upadlo zaradi številnih škandalov. Šele pred tedni je Johnson skušal rešiti člana svoje stranke, ki je bil vpleten v lobistični škandal. Poteka tudi preiskava, kako je premier plačal obnovo svojega stanovanja na Downing Streetu. Sam vztraja, da jo je plačal iz lastnega žepa.

Predsednik vlade, ki je leta 2019 dobil večino kot revolucionarni kandidat, je trenutno videti kot človek, ki je do vratu v najhujših ekscesih politične pokvarjenosti.

In če se ozremo v zgodovino, posamezni škandali ne potopijo voditelja, utopi jih lahko plimski val pokvarjenosti. Johnson je morda presegel točko, pri kateri še lahko drži glavo nad vodo.

Avtor: Luke McGee/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!