Bo mobilno gostovanje kmalu brezplačno tudi na Zahodnem Balkanu?

Svet 23. Nov 202215:01 0 komentarjev
Skuter, motor
Žiga Živulović jr./BOBO

Del poslancev v evropskem parlamentu je predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen pozval, da v območje brezplačnega mobilnega gostovanja vključi tudi države Zahodnega Balkana. Od leta 2017 uredba evropskim državljanom omogoča, da med potovanjem v drugih državah EU kličejo, pošiljajo sporočila in brskajo po spletu brez dodatnih stroškov.

Skupina več kot 80 evropskih poslancev je Evropsko komisijo pozvalo, naj vključi države Zahodnega Balkana v območje brezplačnega mobilnega gostovanja (roaminga) v EU. V pismu, naslovljenem na predsednico komisije Ursulo von der Leyen, so poslanci zapisali, da so se države Zahodnega Balkana izkazale kot “zanesljive partnerice EU”.

“Pozivamo Evropsko komisijo, naj hitro predstavi jasen načrt za odpravo doplačil za mobilno gostovanje med EU in Zahodnim Balkanom ter tako razširi evropsko območje prostega gostovanja v korist evropskih državljanov. Čas za ukrepanje je zdaj,” so evropski poslanci zapisali v pismu, ki ga povzema spletni portal Balkan Insight.

Predsednica komisije Von der Leyen je sredi septembra dejala, da bi lahko v območje brezplačnega mobilnega gostovanja v EU vključili Ukrajino. Skupina evropskih poslancev je predsednici komisije zagotovila, da podpirajo vstop Ukrajine v to območje, so jo pa ob tem opozorili, da obstaja še ena evropska regija, ki si zasluži brezplačno. To so države Zahodnega Balkana.

Evropski poslanec in sopredsednik Evropske zelene stranke Thomas Waitz, je dejal, da bi morala komisija prispevati k močnejšemu povezovanju z oblikovanjem evropskega območja brezplačnega gostovanja, ki bi vključevalo Zahodni Balkan. “Nujno potrebujemo tesnejše povezovanje držav Zahodnega Balkana in EU, eden od korakov za to pa bi bila odprava ovir za gostovanje,” je prepričan Waitz.

S to potezo bi se pomagalo tudi pri naslavljanju vsakodnevnih težav državljanov Zahodnega Balkana, ki živijo in delajo v EU, pogosto stran od svojih družin, in se soočajo z visokimi stroški gostovanja, je poudaril.

Šest držav Zahodnega Balkana – Bosna in Hercegovina, Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Črna gora in Srbija – je aprila 2019 podpisalo regionalni sporazum o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja. V prvi fazi so cene gostovanj s 1. julijem znižale za 27 odstotkov, s 1. julijem 2021 pa so bili stroški gostovanja ukinjeni.

Evropska uredba o mobilnem gostovanju od 15. julija 2017 evropskim državljanom omogoča, da med potovanjem v drugih državah EU kličejo, pošiljajo sporočila in brskajo po spletu brez dodatnih stroškov. S 1. julijem 2022 se je brezplačno mobilno gostovanje v EU podaljšalo za 10 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!