Bo naslednji podnebni vrh vodil predsednik naftne družbe?

Svet 12. Jan 202312:26 1 komentar
Sultan Al Jaber
PROFIMEDIA

Združeni arabski emirati so za kandidata za vodjo podnebne konference imenovali vodjo državnega naftnega podjetja in sprožili oster odziv predstavnikov okoljevarstvenih organizacij. Ti menijo, da bi sodelovanje osebe iz naftne industrije lahko upočasnilo napredek v pogajanjih.

Združeni arabski emirati, ki bodo novembra in decembra gostili podnebni vrh COP28, so za kandidata za vodjo podnebne konference imenovali vodjo državnega naftnega podjetja.

Za kandidata za vodjo pogajanj konference pogodbenic Konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (UNFCCC) je bil imenovan Sultan Al Jaber, glavni izvršni direktor družbe Abu Dhabi National Oil Company in minister za industrijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so obrazložili v Združenih arabskih emiratih, bo Al Jaber za to pomembno nalogo prispeval dve desetletji vodstvenih izkušenj v vladi, na področju podnebne politike ter v sektorjih obnovljivih in konvencionalnih virov energije. Pri tem so med drugim navedli, da je Al Jaber odigral ključno vlogo pri oblikovanju ukrepov na področju čiste energije.

A podnebni aktivisti menijo drugače. Njegovo imenovanje predstavlja navzkrižje interesov, je dejal vodja politične strategije pri organizaciji Climate Action Network International Harjeet Singh. Okoljevarstveniki opozarjajo, da so lobisti za fosilna goriva stalna grožnja podnebnim pogajanjem in da vedno znova krnijo prizadevanja za njihov boljši izplen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje