Bo WHO umetno sladilo aspartam razglasil za potencialno rakotvorno?

Svet 29. Jun 202321:45 4 komentarji
coca cola zero
PROFIMEDIA

Naslednji mesec naj bi Svetovna zdravstvena organizacija umetno sladilo aspartam, ki se uporablja v mnogih prehrambnih izdelkih, razglasila za potencialno rakotvornega.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) naj bi po neuradnih informacijah, ki sta jih tiskovni agenciji Reuters razkrila dva vira, naslednji mesec aspartam, ki velja za eno najbolj razširjenih umetnih sladil na svetu, razglasila za potencialno rakotvornega. Aspartam se med drugim uporablja v dietni kokakoli ter vrsti drugih izdelkov.

Julija naj bi tako Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) aspartam prvič uvrstila na seznam “potencialno rakotvornih snovi za ljudi”.

Odločitev naj bi IARC po sestanku zunanjih strokovnjakov skupine sprejel v začetku tega meseca. Skupina na podlagi vseh objavljenih dokazov ocenjuje, ali je določena snov potencialno nevarna ali ne. Pri tem pa ne ugotavljajo, kakšne so količine določene snovi, ki so še varne za uporabnika. Mejne količine nato določa ločen strokovni odbor WHO za aditive v živilih (JECFA), skupaj z odločitvami nacionalnih regulatorjev.

Podobne odločitve IARC so v preteklosti že spodbudile pomisleke in zaskrbljenost potrošnikov glede uporabe določenih snovi. Privedle so tudi do tožb in ustvarile pritisk na proizvajalce, da spremenijo recepture in snovi zamenjajo z alternativami. Njihove odločitve so pogosto naletele tudi na kritike, češ da so lahko ocene IARC zavajajoče za javnost.

Uporabo aspartama je sicer junija pod drobnogled vzel tudi odbor WHO za aditive v živilih (JECFA). Ugotovitve naj bi objavili 14. julija, torej isti dan, ko bo svojo odločitev objavil IARC.

Odbor JECFA je od leta 1981 trdil, da je aspartam v sprejetih dnevnih mejah varen za uživanje. Odrasel človek, ki tehta 60 kg, ​​bi tako moral vsak dan popiti med 12 in 36 pločevinkami dietne gazirane pijače (odvisno od količine aspartama v pijači), da bi bil ogrožen. Nacionalni regulatorji, vključno s tistimi v ZDA in Evropi, so se s tem mnenjem strinjali.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje