Bodo Španci kmalu spet odšli na volišča?

Svet 16. Avg 202315:29 0 komentarjev
Alberto Núñez Feijóo
Alberto Nuñez Feijoo (Foto: Miguel Vidal/REUTERS)

V Španiji, kjer obstaja velika verjetnost, da bodo po julijskih volitvah Španci kmalu spet na voliščih, če ne levemu ne desnemu polu ne bo uspelo oblikovati vlade, bo potekala ustanovna seja novega parlamenta.

V Madridu bo jutri potekala ustanovna seja novega parlamenta, potem ko se je Španija po predčasnih volitvah 23. julija znašla v političnem zastoju. 350 poslancev bo glasovalo tudi o predsedniku parlamenta, rezultat pa bi lahko ponudil uvid v nadaljevanje procesa oblikovanja vlade.

Nekaj več kot tri tedne po predčasnih volitvah je Španija v stanju politične negotovosti. Odhajajoči premier Pedro Sanchez je konec julija zavrnil vabilo vodje opozicije Alberta Nuñeza Feijooja na srečanje še pred četrtkovo ustanovno sejo in napovedal, da bo skušal oblikovati novo vlado.

Feijoojeva desnosredinska Ljudska stranka (PP) je na volitvah sicer zmagala, vendar skorajda nima možnosti za sestavo večinske koalicije. Feijoo lahko pri glasovanju o imenovanju novega predsednika parlamenta ali predsednika vlade računa na 171 glasov, za večino pa je potrebnih 176.

Sanchez, čigar socialisti (PSOE) so na volitvah osvojili 121 sedežev, lahko s podporo združenja levih strank ter baskovskih in katalonskih separatistov skupno prav tako računa na 171 glasov. Tako PSOE kot PP si ob tem prizadevata pridobiti še glas enega poslanca manjše stranke s Kanarskih otokov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španija
Foto: Jon Nazca/REUTERS

Kako naprej?

Levi in desni politični pol sta tako skoraj popolnoma izenačena, nobena stran pa ne more računati na večino. Ob četrtkovem glasovanju o predsedniku parlamenta, ki je tretja najvišja politična funkcija v Španiji, bodo zato vse oči uprte v sedem poslancev katalonske separatistične stranke Junts nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta. Ta je v ponedeljek prekinil svoj povolilni molk s sporočilom na družbenih omrežjih, v katerem je opozoril na vse večjo napetost in vse višje ponudbe v zameno za podporo pred četrtkovim glasovanjem. Ob tem je svoje podpornike pozval k potrpežljivosti in vztrajnosti.

Puigdemont je nato danes na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, objavil novo izjavo, v kateri je od odhajajoče in morebitne bodoče vlade pod vodstvom Sancheza zahteval jasna in nedvoumna zagotovila. “Španskim političnim strankam ne zaupamo. Ne moremo napredovati na podlagi obljub tistih, ki jih nikoli ne izpolnijo, zato pred glasovanjem potrebujemo trdna zagotovila,” je zapisal.

Socialisti upajo na direktno podporo stranke Junts, ki pa je dala vedeti, da bo zahtevala nov referendum o neodvisnosti Katalonije in prekinitev sodnih procesov proti vsem vpletenim v spodleteli poskus izvedbe tovrstnega referenduma leta 2017, med katerimi je tudi Puigdemont.

Takšne zahteve bodo verjetno prevelik zalogaj za Sancheza, ki pa bo vseeno skušal pridobiti podporo katalonskih nacionalistov. V ta namen je danes oznanil, da bo v EU poleg kastiljščine spodbujal tudi uporabo katalonščine, baskovščine in galicijščine, kar je dolgoletna zahteva nacionalističnih strank v teh španskih avtonomnih pokrajinah.

Glasovanje o novem predsedniku vlade naj bi sicer potekalo v začetku septembra, Sanchez pa upa, da bo do takrat dosegel dogovor s stranko Junts, s pomočjo katere bi lahko sestavil novo vlado. Če mu to ne bo uspelo, bi se negotovi politični položaj v Španiji verjetno razrešil šele z novimi predčasnimi volitvami, ki bi lahko potekale še letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!