Bodo učenke v ZDA pred športnimi tekmovanji morale dokazati spol?

Šport 11. Jun 202221:07 0 komentarjev
športnice
Profimedia

Od učenk v ameriški zvezni državi Ohio bo lahko kdorkoli zahteval, da pred športnimi tekmovanji dokažejo svoj spol, predlagajo zakonodajalci. Sporen predlog branijo s trditvami, da gre za pravice žensk in ubranitev ženskega športa. Nasprotniki pa opozarjajo, da predlagan zakon dopušča številne možnosti za zlorabo. Dokazovanje spola bi lahko zahtevali nezadovoljni trenerji nasprotnih ekip in to zgolj na podlagi tega, da neka športnica ni videti dovolj ženstveno ali prepogosto zmaguje. Mlada dekleta pa bi se ob dokazovanju spola morala podvreči pregledu genitalij, hormonov in DNK. Pregled bo za mlada dekleta boleč in travmatičen, opozarjajo nekateri starši.

Zakonodajalci v ameriški zvezni državi Ohio so namreč predlagali zakon, ki bi od športnic, za katere obstaja sum, da so transspolne, zahteval pregled spolnih organov. Zakonski predlog, ki nosi ime Ubranite ženski šport (Save Women’s Sports), navaja, da posameznikom moškega spola ne bo dovoljeno sodelovati v šolskih športnih ekipah, namenjenih ženskam. Šole bodo morale imeti ločene ekipe za ženske in moške ter skupne ekipe.

“Če se dvomi v spol športnika, mora ta predložiti podpisano zdravniško izjavo, s katero zdravnik potrjuje, da je spol določil na podlagi (1) športnikove notranje in zunanje reproduktivne anatomije, (2) ravni testosterona, (3) analize DNK,” določa zakonski predlog. Ta bi veljal za srednje in visoke šole ter univerze, tako javne kot zasebne. Šole in organizacije, ki bi zakonsko določilo kršile, bi bilo mogoče tožiti.

Predlagatelji menijo, da zakon brani pravice žensk. Tako je republikanec Jean Schmidt rekel: “Vse življenje sem se boril za enake pravice ženk, to je to.” Gre za politika, ki je pred kratkim dejal, da nosečnost, ki je posledica posilstva, daje ženski priložnost, da se odloči, kaj bo storila, da bo ta otrok produktivno človeško bitje.

Zakon mora potrditi še senat.

Priložnost za maščevanje nezadovoljnih trenerjev, staršev ali navijačev

Predlog ne določa, kdo lahko podvomi o spolu športnice, pod kakšnimi pogoji lahko zahteva zdravniško dokazilo in kdaj pride do spora. V skladu s predlagano ureditvijo bi tako lahko vsako mlado športnico v Ohio izzvali na pregled, češ da ni videti dovolj ženstveno ali prepogosto zmaguje. Pregled bi lahko zahtevali nezadovoljni trenerji nasprotne ekipe, starši ali naključni navijači, našteva Forbes. Zakonodajalci tako predlagajo mehanizem, s katerim je mogoče ponižati katerokoli mlado športnico v Ohiou.

Nasprotno pa zakon ščiti tiste, ki bodo pregled zahtevali. Vsaka športnica, ki meni, da je bila zaradi kršitve tega zakona oškodovana, lahko toži šolo, šolski okraj ali organizacijo, ki pripravlja tekmovanje. Prav tako so tisti, ki zahtevajo dokazila o spolu športnic, izrecno zaščiteni pred maščevanjem šole ali povezanih organizacij. Šolski okraj pa je po predlogu zakona zaščiten pred tožbami zaradi dejstva, da so športniki ločeni po spolu. Kazni za tiste, ki bi zakon zlorabili, pa predlog ne predvideva. Prav tako ne ponuja rešitve za mlade transspolne ženske, ki jim zakon odvzema pravico do športnega udejanjanja.

tek
Profimedia

“Zahtevati od učenca, da izbira med nepotrebnim zdravniškim pregledom in tem, da se še naprej ukvarja s športom, je zlobno. Moralno, če ne že pravno, je to nekakšno medicinsko posilstvo,” je za The Washington Post zapisala kolumnistka Alyssa Rosenberg.

V primerih spolnih zlorab otrok tovrstne preglede izvedejo posebej za to specializirani zdravniki, še opozarjajo številni.

Pregled bo za mlada dekleta boleč in travmatičen

Na problematiko je opozoril tudi zapis Becce Peter, ki je naštela razloge, zakaj svoji devetletni hčerki ne bi dovolila tekmovati, če bi živeli v Ohiu. Zakon po njenih besedah vsakomur dovoljuje, da oporeka spolu športnika v šolski ekipi in hkrati nima ukrepov, ki bi zagotavljali, da ne bo zlorabljen. “Dekleta, ki niso videti dovolj ženstvena, dekleta drugih ras, dekleta, ki so predobra, bodo verjetno največje tarče,” je zapisala in dodala: “Vendar je tarča lahko vsako dekle. Morda nekdo ne mara njenih staršev ali pa želi poskrbeti, da nasprotna ekipa nima dovolj igralcev.”

Če bi bil pod vprašajem njihov spol, bi morala dekleta opraviti mučen in drag postopek. Vpliv takšnega pregleda na dekleta, stara 10 ali 11 let, bo velik, je ocenila. “Prvi korak dokazovanja spola je, da zdravnik dekletu razširi sramne ustnice in pregleda velikost klitorisa. Prevelik klitoris je lahko znak, da ste interspolni in da niste dovolj ženska. Drugi korak je, da zdravnik v vagino vstavi enega ali dva prsta in z drugo roko pritisne na trebuh, da začuti maternico ter jajčnike. To bo za mlada dekleta verjetno precej boleče in izjemno travmatično. Nobenega zdravstvenega razloga ni, da bi pri tako mladih dekletih, brez kakršnih koli težav, opravili pregled medenice. To je spolni napad, ki bo dekleta travmatiziral,” je zapisala.

Zgoditi se zna, da bodo dekleta in njihove družine morali sami plačati stroške takšnega testiranja. Med tem, ko bo najverjetneje zunanji in notranji pregled genitalij plačalo zdravstveno zavarovanje, pa to gotovo ne bo krilo krvnih preiskav, je opozorila Becca Peter.

Predvideva, da bodo testiranje morale sprejeti vse športnice, ki bodo v športih želele tekmovati. Šola, ki ne bo imela vnaprej pripravljene dokumentacije o spolu športnic, pa bo lahko tekmovanje izgubila. “Tekmovanja bodo v Ohiu dostopna samo dekletom, katerih starši so jih pripravljeni izpostaviti spolnemu napadu ter dragi in nepotrebni preiskavi krvi,” je dodala.

Nikakor ne gre za osamljen primer

Nikakor pa ne gre za osamljen primer izključevanja transspolnih deklet iz šolskih športnih tekmovanj v ZDA. Nedavno je Louisiana transspolnim dekletom prepovedala, da se tekmujejo v dekliških športnih ekipah. Zakon omejuje tako šole kot fakultete. Republikanci pa so za podpore temu predlogu v Louisiani zbrali dovolj glasov, da so preglasovali tudi veto demokratskega guvernerja Johna Bel Edwardsa.

V zadnjih mesecih so podobne zakone sprejeli še v Južni Dakoti, Južni Carolini, Tennesseeju, Utahu, Oklahomi, Arizoni, Kentuckyju, Indiani, Iowi in Kansasu, poroča Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!