Bodo voditelji držav članic Unije potrdili začetek pristopnih pogajanj z BiH?

Svet 21. Mar 202406:26 0 komentarjev
EU
Foto: PROFIMEDIA

Voditelji držav članic EU bodo v Bruslju začeli dvodnevno zasedanje, na katerem bodo najverjetneje potrdili začetek pristopnih pogajanj z BiH. V zadnjih dneh je bilo glede potrditve sicer nekaj držav članic zadržanih. V ospredju zasedanja bodo sicer zunanjepolitične teme in varnost. Osredotočili se bodo na nadaljnjo podporo Ukrajini in dogajanje na Bližnjem vzhodu.

Po navedbah več diplomatskih virov so bile v zadnjih dneh med najbolj zadržanimi glede začetka pristopnih pogajanj z BiH Francija, Danska in Nizozemska, a naj bi na koncu vendarle popustile.

V razpravi o Ukrajini se bodo voditelji osredotočili na preprečevanje izogibanja sankcijam, ki jih je EU uvedla proti Moskvi, in nadaljnjo vojaško podporo. Pri tem se bo razprava predvidoma vrtela okoli v sredo predstavljenega predloga za uporabo prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za zagotavljanje orožja Kijevu. S tem je povezana še ena od ključnih tem tokratnega vrha, tj. varnost in obramba.

Od zunanjepolitičnih tem se bodo voditelji na vrhu, na katerem se jim bo pridružil generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, posvetili še dogajanju na Bližnjem vzhodu.

Po navedbah uradnikov EU bodo govorili o humanitarnih razmerah v Gazi in financiranju agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA). Glede na enega od zadnjih osnutkov sklepov pa naj bi pozvali tudi k takojšnjemu humanitarnemu premoru, ki bi privedel do trajnega premirja. Na dnevnem redu so prav tako odnosi s Turčijo, migracije in razmere v evropskem kmetijstvu.

Vrha se bo udeležil premier Robert Golob, ki se bo pred tem mudil na sedežu zveze Nato in se udeležil prvega vrha o jedrski energiji, ki ga gostita Belgija in Mednarodna agencija za jedrsko energijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!