Bolgari na pete predčasne volitve v dveh letih

Svet 02. Feb 202315:11 0 komentarjev
Rumen Radev
PROFIMEDIA

Predsednik Bolgarije je razpustil bolgarski parlament in imenoval prehodno vlado, ki bo do predčasnih parlamentarnih volitev 2. aprila vodila državo. Začasni premier bo neodvisni politik Galab Donev, ki državo vodi zadnjih 6 mesecev, v katerih Bolgariji ni uspelo sestaviti nove vlade. Za Bolgare bodo aprilske predčasne volitve že pete v dveh letih.

Predsednik Bolgarije Rumen Radev je danes razpustil bolgarski parlament in imenoval prehodno vlado, ki bo do predčasnih parlamentarnih volitev 2. aprila vodila državo. Vsi trije ustavni poskusi za sestavo nove vlade so namreč v zadnjih mesecih propadli.

Bolgari se bodo tako čez dva meseca podali na že pete predčasne volitve v dveh letih.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah oktobra lani sta največ glasov dobili desnosredinska stranka GERB in liberalna stranka Nadaljujmo spremembe, vendar pa nobeni ni uspelo zbrati dovolj podpore za oblikovanje vlade. Radev je tako v tretje mandat za sestavo vlade podelil socialistom, vendar tudi njim ni uspelo pridobiti potrebne večine.

Začasni premier bo neodvisni politik Galab Donev, ki državo vodi že od 2. avgusta lani, saj od tedaj Bolgarija še ni dobila nove vlade. V vladi ostajajo skoraj vsi ministri iz njegovega dosedanjega kabineta. Edini novi minister bo za kulturo, in sicer Najden Todorov, poroča bolgarska tiskovna agencija BTA.

To bo sicer že deveti začasni vladni kabinet v Bolgariji v skladu z aktualno ustavo, sprejeto leta 1990, in peti, ki ga je imenoval predsednik Radev.

Predsednik je sicer nedavno posvaril pred novimi volitvami, saj bi to lahko vplivalo na verodostojnost Bolgarije pri njenih prizadevanjih za vstop v schengensko območje. Prav tako bi nove volitve lahko ogrozile napovedano uvedbo evra prihodnje leto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!