Borut Pahor in Giorgia Meloni v Egiptu o slovenski manjšini

Slovenija 07. Nov 202218:41 1 komentar
Borut Pahor, Giorgia Meloni
Borut Pahor/TWITTER

Slovenski predsednik Borut Pahor se je ob robu podnebnega vrha COP27 sestal z Giorgio Meloni. Pogovarjala sta se tudi o slovenski manjšini.

Predsednik republike Borut Pahor, ki zastopa Slovenijo na podnebni konferenci COP27 v Šarm el Šejku v Egiptu, se je danes ob robu političnega vrha srečal z več tujimi državniki. Med njimi je bila tudi nova italijanska premierka Giorgia Meloni, s katero se je med drugim pogovarjal tudi o slovenski manjšini v Italiji.

“Daljši, koristen pogovor z novo predsednico italijanske vlade Giorgio Meloni. Zavzela sva se za nadaljnje odlične odnose med sosedama. Ob tem je na moje vprašanje glede slovenske manjšine odgovorila, da bo njena vlada ohranila naklonjeno stališče,” je Pahor zapisal na Twitterju.

Ob robu COP27 je Pahor govoril tudi s posebnim odposlancem predsednika ZDA za podnebje Johnom Kerryjem. Zahvalil se mu je za njegovo osebno privrženost reševanju okoljske in podnebne krize. Govorila sta tudi o pomenu torkovih vmesnih volitev sredi predsedniškega mandata v ZDA, še piše na Twitterju slovenskega predsednika.

Pahor se je ob tem sestal še s predsednikom Komorov Azalijem Assoumanijem in predsednikom Zimbabveja Emmersonom Mnangagwajem. Oba sogovornika je povabil na mednarodno konferenco Dan Afrike in jima predstavil kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-25. Opravil je tudi kratek pogovor s predsednikom Izraela Jicakom Hercogom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_0

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje