V bosansko vas se je naselila kontroverzna sekta, ki razburja domačine

Svet 29. Jan 202207:06 > 17:00 6 komentarjev
Sekta Lev Tahor
N1

V bosanski vasi pri Sarajevu je decembra lani zaživela skupina Judov, ki so domnevno pripadniki religiozne skupine Lev Tahor, ki jo pogosto opisujejo kot sekto. To je vzbudilo veliko pozornost tamkajšnje javnosti. O kulturnih posebnostih te skupine je za N1 spregovoril rabin judovske skupnosti v Sarajevu Eliezer Papo.

“To je majhna, povsem nepomembna skupina, v kateri je okoli 40 do 50 družin, skupaj do 1.000 članov po vsem svetu. Ni razloga za skrb. Ti ljudje preprosto iščejo prostor, kjer se ne bo nihče vmešaval v njihove zadeve, verjetno pa so dobili vtis, da je BiH mrtva država,” je za N1 povedal rabin judovske skupnosti v Sarajevu Eliezer Papo.

Pripadniki religiozne skupine Lev Tahor so se namreč decembra lani naselili v vas Kula pri Sarajevu. “V vseh državah, kjer so imeli težave, so bile te povezane s socialnimi službami in notranjo organizacijo skupnosti. Med skupino in okoliškim prebivalstvom ni konfliktov, saj jih zunanji svet absolutno ne zanima. Vse, kar počnejo, počnejo zase,” je razložil Papo.

Kot pravi, so mnogo bolj podobni muslimanom kot kateri drugi verski skupini.

“Medtem ko pri judovskih ultraortodoksnih skupinah ženske pokrivajo glavo, se to lahko reši tudi z lasuljo, šali ali kapo. Ženske v tej skupini to počnejo s čadorjem, tako kot ženske v Iranu. Za vse druge Jude na svetu je pokrivanje glave obvezno za poročene ženske, a v tej skupini ni tako,” je dejal rabin in dodal, da Lev Tahor pomeni “čisto srce”.

Ime so vzeli iz 12. verza psalma 51, v katerem piše: “Čisto srce, o, Bog, mi ustvari, stanovitnega duha obnovi v moji notranjosti.”

Sodobna skupina z nazadnjaškimi težnjami

Papo navaja, da gre za moderno skupino, ki pa ima nazadnjaške težnje. Ustanovil jo je Shlomo Helbrans leta 1988, v tem času pa so se pogosto selili – od Izraela do ZDA, nato v Kanado in Gvatemalo, Mehiko, na koncu pa še v Romunijo in BiH. Selijo se predvsem zaradi vpletanja socialnih služb v vzgojo njihovih otrok.

Rabin Eliezer Papo
Rabin Eliezer Papo (Vir: N1)

Kot pravi rabin, je Helbrans sprejel “ideologijo puške”. Skupina nasprotuje obstoju države Izrael iz ideoloških, verskih in metafizičnih razlogov. Verjamejo, da bo judovsko trpljenje vodilo do božjega usmiljenja in da jih bo bog rešil sodobnih tegob. Prav tako menijo, da bo bog vzpostavil pravično kraljestvo na Zemlji in postavil tempelj.

Izraelska javnost njihov odhod v Ameriko sicer pripisuje temu, da so se tam povezali z islamskimi organizacijami.

Preživljajo se s prostovoljnimi prispevki

“Zelo so strogi – svoje otroke tepejo in jih zapirajo v shrambe. V ZDA tega niso dovoljevali, zato bežijo v države, v katerih se po njihovi oceni socialne službe manj vpletajo,” še razlaga Papo in dodaja, da so revna skupina, ki ves svoj čas posveča branju Tore.

“Preživljajo se s prostovoljnimi prispevki sorodnih skupin. Njihov vodja se je pred kratkim utopil med obredni kopanjem v Mehiki, tako da trenutno nimajo nikogar na čelu,” je dejal rabin.

Sekta Lev Tahor Sekta Lev Tahor
N1
Sekta Lev Tahor Sekta Lev Tahor
N1

Če imajo na primer na voljo trisobno stanovanje, v eni spalnici spijo starši, v drugi deklice, v tretji pa kot sardine fanti. “To za ameriško družbo ni sprejemljivo in verjamejo, da je treba te otroke dati v posvojitev. A to je poseben način življenja in verjamem v njihovo pravico, da tako živijo. Pridržujem pa tudi pravico vsaki državi, da se vplete v primeru psihične ali fizične zlorabe,” je zaključil rabin iz Sarajeva.

Oblasti so sicer poskušale pomiriti prebivalce Kule, da so vsi tam legalno in da do zdaj niso zabeležili še nobenih incidentov. Z ekipo N1 člani skupine Lev Tahor niso želeli govoriti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje