Bosanski obveščevalci naj bi prisluškovali več kot sto novinarjem in politikom

Svet 07. Sep 202313:48 > 13:48 1 komentar
Elmedin Konaković
Zunanji minister BiH Elmedin Konaković (foto: Profimedia)

Zunanji minister BiH Elmedin Konaković je obveščevalno agencijo obtožil prisluškovanja več kot sto novinarjem in politikom.

Zunanji minister BiH Elmedin Konaković je nekdanjega šefa državne obveščevalno-varnostne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića obtožil nezakonitega prisluškovanja več kot sto novinarjem, politikom in drugim osebam v korist takratne vladajoče Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića. Dokumente o tem je predal državnemu tožilstvu.

“Odgovorno trdim in vem, da je OSA v več kot sto primerih zlorabila pooblastila, da je prisluškovala novinarjem, politikom, nasprotnikom režima brez sodnega naloga,” je v pogovoru za televizijo N1 BiH v sredo zvečer dejal zunanji minister Bosne in Hercegovine. Dodal je, da o tem obstajajo tudi dokumenti, ki so jih že posredovali na državno tožilstvo.

OSA zlorabila BH Telekom

OSA naj bi za prisluškovanje zlorabila državno telekomunikacijsko podjetje BH Telekom. “Vem, da so uporabljali dvojnike kartic, da so lahko skopirali vašo, mojo kartico ter prevzeli naše klice in tekstovna sporočila,” je še dejal Konaković.

Konaković je danes vodja stranke Narod in pravica, ki je del vladajoče koalicije na državni ravni. Pred tem je bil član Izetbegovićeve SDA, ki je bila na oblasti do lanskih splošnih volitev, po lastnih besedah pa jo je zapustil “tudi zaradi takšnih procesov”.

Šef diplomacije BiH je prepričan, da je OSA pod vodstvom Mehmedagića nasprotnikom režima prisluškovala po navodilih vodje stranke SDA Bakirja Izetbegovića in njegove žene Sebije, vendar za to nima dokazov. “Videl sem, kakšna je avtoriteta predsednika SDA in njegove žene, kakšni so podrejeni, o katerih govorimo, in da brez ugovorov izvršujejo njuna navodila. To govorim iz osebnih izkušenj. Kako dobro so prikrili dokaze, ne vem,” je pojasnil.

Obtožbe zaradi zlorabe položaja že v preteklosti

Osman Mehmedagić je bil generalni direktor OSA od leta 2015 do februarja letos, od tega štiri leta v tehničnem mandatu.

Z obtožbami zaradi zlorabe položaja se je srečal že, ko je bil na čelu OSA, marca pa se je znašel na seznamu oseb, proti katerim so ZDA uvedle sankcije zaradi zlorab državnega telekomunikacijskega podjetja. Očitali so mu tudi povezave s kriminalnimi organizacijami.

Sebiji Iztebegović je senat Univerze v Sarajevu medtem marca odvzel magistrski naziv in naziv redne profesorice na medicinski fakulteti, aprila pa še doktorski naziv. Ugotovili so namreč, da ni verodostojnih dokazov, da je na magistrskem študiju na medicinski fakulteti v Zagrebu opravila vse potrebne izpite, ki bi ji omogočili nadaljnji študij na medicinski fakulteti v Sarajevu, kamor se je vpisala kasneje na podlagi domnevno opravljenih izpitov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje