Božič o pošiljki zahodnih tankov Ukrajini: “Že 90 tankov lahko naredi svoje”

Svet 26. Jan 202318:26 55 komentarjev
Dobran Božič
Denis Sadiković/N1

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je minilo več kot enajst mesecev. Boji med ukrajinskimi in ruskimi silami so še naprej osredotočeni na vzhod, kjer srditi spopadi potekajo za Bahmut, in jug, kjer je Rusija v regiji Zaporožje v zadnjih dneh zabeležila nekaj zmag. Kilometre stran od bojišč pa so se v teh dneh zahodne zaveznice odločile, da Ukrajini vendarle pošljejo najsodobnejše tanke, nemške tanke leopard in ameriške abramse. Kakšne posledice bo imela dobava sodobnih tankov Ukrajini? Se vojna približuje novi prelomnici? V oddaji N1 STUDIO je tudi ta vprašanja komentiral vojaški svetovalec ministra za obrambo in nekdanji načelnik generalštaba slovenske vojske, generalmajor Dobran Božič.

Nemčija je presekala z dolgoletno prakso: po dolgem prepričevanju in pritisku zaveznic bo Ukrajini dobavila 14 tankov leopard 2A6, dobavo pa je dovolila tudi drugim državam, ki razpolagajo s temi tanki. Istočasno so tudi ZDA napovedale, da bodo Ukrajini poslale 31 bojnih tankov M1 abrams.

Da je dobava sodobnih zahodnih tankov Ukrajini napaka, ki bo vodila v eskalacijo konflikta, v Kremlju ponavljajo že ves čas razprave na Zahodu. Danes, dan po dokončni odločitvi o dobavi, pa je Moskva sporočila, da napovedano pošiljko zahodnih tankov vidi kot dokaz, da so ZDA in Evropska unija vse bolj neposredno vpletene v konflikt. V jutranjih urah je proti Ukrajini prav tako zopet poletelo več deset ruskih raket, ki so po navedbah ukrajinske vlade ciljale ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

“Pomembno je pokazati, da je zavezništvo enotno v naporih za prispevanje k miru v Ukrajini,” je v oddaji N1 STUDIO poudaril generalmajor Dobran Božič, vojaški svetovalec obrambnega ministra Marjana Šarca. Teza, da bodo prav tanki pripomogli k miru, je resda morda kontradiktorna, a vojna se lahko zaključi bodisi tako, da sovražni strani sedeta za pogajalsko mizo, bodisi na način, da je ena stran premagana – da izgubi Ukrajina, pa Zahodu nikakor ni v interesu.

“Ne gre za mir v Ukrajini, gre za mir v Evropi. Menim, da je obe strani treba pripeljati do točke, ko se bosta usedli za pogajalsko mizo,” je dejal.

Odločitev Nemčije, da prispeva k ukrajinski obrambi, je pomembna in pravilna, je poudaril Božič. Nemčija je odločitev tehtala kar dolgo časa, na mizi pa je imela med drugih vprašanje, ali je sprejemljivo, da so nemški tanki “ponovno na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze”. V Berlinu so na koncu vendarle sklenili, da je verjetno bolj pomemben zaključek vojne oziroma mir v Ukrajini kot pa breme nemške vojaške preteklosti.

“Tanki, ki prihajajo, so verjetno najbolj moderni tanki na tržišču,” je povedal Božič. Leopardi so po njegovih besedah znani tudi po tem, da so zelo nezahtevni za usposabljanje, “narejeni so bili celo za nabornike nemške vojske”. S tanki sicer v Ukrajino prihaja cel paket, od logistične podpore in usposabljanja do goriva. “Ne moremo na teren poslati le tanka in potem pričakovati, da se bo v isti uri uporabil,” je opozoril.

Zahodni tanki, ki so “ruskim tankom vsaj enakovredni”, po njegovem prihajajo v kritičnem in zadnjem trenutku, vendar, ali bodo pomenili tudi prelomnico v vojni? Čeprav jih je manj, kot bi si jih želele oblasti v Kijevu, “lahko že 90 tankov naredi svoje”.

Ukrajina je po besedah Božiča pokazala, da je bolj sposobna pri združenem bojevanju – torej pri bojevanju tankovskih, oklepnih enot, pehote in artilerijske podpore. “Verjamem, da to skrbi Rusijo,” je povedal in poudaril, da mora Evropa sporočila Kremlja jemati resno. Tudi besede ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki je dejal, da je obdobje hibridne vojne zaključeno in da je Rusija v vojni z Zahodom.

In kaj lahko letos pričakujemo na bojiščih v Ukrajini? “Močno rusko protiofenzivo na vzhodu v spomladanskem času in močno ukrajinsko protiofenzivo na jugu,” je napovedal Božič.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje