Po Nemčiji svoje tanke v Ukrajino pošiljajo še ZDA

Svet 25. Jan 202307:30 > 19:16 37 komentarjev
ameriški tank M1A1 Abrams
PROFIMEDIA

Po tem, ko je danes dopoldne Nemčija prižgala zeleno luč za dobavo tankov leopard, bodo svoje bojne tanke v Ukrajino poslale tudi ZDA. Na bojišča bodo poslale 31 tankov abrams. V Kijevu novice o dobavi pozdravljajo, v Kremlju pa so do potez Zahoda zelo ostri. Ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov je ocenil, da gre za še eno očitno provokacijo.

Tudi ZDA bodo v Ukrajino poslale svoje bojne tanke, in sicer 31 tankov abrams. Odločitev, o kateri so ameriški mediji pisali že včeraj, je na tiskovni konferenci potrdil ameriški predsednik Joe Biden. Kot je dejal, ameriška podpora Ukrajini ni grožnja Rusiji, ampak zgolj pomoč državi, da obrani svojo suverenost.

Ameriški predsednik je v izjavi za javnost napovedal tudi, da bodo ukrajinski vojski poleg tankov poslali tudi rezervne dele in vso opremo za vzdrževanje. “Tanki abrams so najzmogljivejši na svetu, so pa tudi izjemno zapleteni za upravljanje in vzdrževanje,” je ob tem dejal Biden. Kot je dodal, bo dostava tankov trajala kar nekaj časa, ki pa ga bodo izkoristili za urjenje ukrajinskih tankistov in vzdrževalcev.

Odločitev o donaciji bojnih tankov leopard so danes potrdili tudi v Nemčiji. Ukrajini bodo dobavil 14 bojnih tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske, obenem pa so dali dovoljenje tudi drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke. Dobavo so tako napovedale tudi Poljska, Finska, Španija, Nizozemska in Norveška.

Uradno število tankov, ki jih bodo te države poslale v Ukrajino, ni znano. Po neuradnih informacijah CNN pa naj bi Poljska poslala med 10 in 14 tankov, Norveška med 4 in 8, Nizozemska pa okoli 18. Neuradni podatki za Španijo in Finsko niso znani.

Odločitvi nemškega in ameriškega vrha je že pozdravil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je zaveznicam iskreno zahvalil. “To je pomemben korak na poti k zmagi,” je po Bidnovi tiskovni konferenci tvitnil Zelenski.

Nemškemu kanclerju Olafu Scholzu se je za odobritev dobave tankov zahvalil tudi Biden. Odločitev pa so pozdravili tudi drugi evropski voditelji, med njimi tudi slovenski premier Robert Golob, ki je na posvetu slovenske diplomacije dejal, da gre za izrazito nemško notranjepolitično vprašanje.

“Ti tanki bodo goreli tako kot vsi drugi”

Na dobave zmogljivejših bojnih tankov pa so ostro odzvali v Rusiji. Še pred uradno potrditvijo so v Kremlju dejali, da bi bila dobava tankov abrams potrata denarja. “Zahod močno precenjuje potencial, ki bi ga prinesli ukrajinski vojski. Ti tanki gorijo tako kot vsi drugi,” je dejal tiskovni predstavnik Dimitri Peskov.

Da gre za še “eno očitno provokacijo”, pa je ocenil ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov. “Očitno je, da nam Washington namerno poskuša zadati strateški poraz,” povzema Antonova Reuters.

Po besedah ruskega veleposlanika v Nemčiji Sergeja Nečajeva je ta odločitev izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ta izjemno nevarna odločitev je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla,” je veleposlanik zapisal v izjavi.

Leopard 2 A4
PROFIMEDIA

Kot je še dejal Nečajev, Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč stavijo na zaostrovanje. “Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma” v drugi svetovni vojni, je dejal.

Dobave tankov dolgo časa vroča tema

Ukrajina si je že nekaj mesecev od zahodnih zaveznic prizadevala dobiti vojaško pomoč v obliki težkega orožja in tankov, a so bile zahodne države do tega zadržane, saj so menile, da bi Moskva tovrstno podporo lahko razumela kot njihov vstop v vojno.

V zadnjih tednih pa se je retorika Zahoda nekoliko spremenila. V začetku januarja so Francija, Nemčija in ZDA obljubile, da bodo Ukrajini dobavile francoske lahke tanke AMX-10 RC, 40 nemških pehotnih vozil marder in 50 ameriških pehotnih vozil bradley.

Velika Britanija je kasneje kot prva država ugodila prošnji Kijeva in obljubila donacijo 14 bojnih tankov challenger 2. Nemčija in ZDA pa sta bili do pošiljanja njihovih tankov leopard in abrams zadržani. Pod velikim pritiskom je bila predvsem Nemčija, saj so leoparde v Kijev želele poslati tudi nekatere druge države, česar pa brez privolitve Berlina niso smele storiti. Neuradno je nemški vrh dovoljenje za pošiljanje leopardov v Ukrajino pogojeval s tem, da na bojišča tudi ZDA pošljejo svoje abramse. Predsednik Biden je sicer danes povedal, da za njegovo odločitev niso krivi pritiski iz Berlina.

V Ukrajino pa bi nekaj svojih bojnih tankov lahko poslala tudi Francija. Predsednik Emmanuel Macron namreč možnosti, da na bojišča pošljejo tanke leclerc, ni izključil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje