V ruskih zračnih napadih danes ubitih enajst ljudi

Svet 26. Jan 202309:51 > 11:53
Prebivalci Kijeva so se pred zračnimi napadi zatekli na postajo podzemne železnice.
REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ruske sile so zjutraj nad osrednjo Ukrajino izstrelile 55 raket in 24 brezpilotnih letal, poročajo predstavniki ukrajinske vojske. V napadih z raketami in droni je bilo danes v Ukrajini ubitih skupno najmanj enajst ljudi, prav toliko je bilo ranjenih, je sporočila ukrajinska civilna zaščita. O eksplozijah poročajo iz Kijeva, kjer je po navedbah župana Vitalija Klička raketa ubila enega človeka in dva poškodovala. Ukrajinska protizračna obramba naj bi sicer večino raket sestrelila.

V Kijevu in nekaterih drugih ukrajinskih mestih so se zjutraj oglasile sirene za zračni napad. Ruska letala so med jutranjo konico na prestolnico in osrednji del države izstrelile nov val raket, poroča tiskovna agencija Reuters. Prebivalci so se zatekli v podzemna zaklonišča, številni Kijevčani pa so kritje poiskali tudi na postajah podzemne železnice.

V ruskih napadih z raketami in droni je bilo danes v Ukrajini ubitih skupno najmanj enajst ljudi, prav toliko je bilo ranjenih, je sporočila ukrajinska civilna zaščita. Po navedbah ukrajinske vojske so ruske sile izstrelile 55 raket in 24 brezpilotnih letal na cilje po vsej Ukrajini. Vsa brezpilotna letala in najmanj 47 ruskih raket je ukrajinska zračna obramba sestrelila. V Kijevu je v napadu umrla ena oseba, dve pa sta bili poškodovani, je sporočil župan Vitalij Kličko.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Jurij Ignat je za lokalne medije povedal, da je več ruskih bombnikov Tu-95 izvedlo raketne napade iz severne regije Murmansk. “Pričakujemo več kot 30 raket, ki so se že začele pojavljati na različnih ozemljih. Sistemi zračne obrambe delujejo,” je še dodal.

“Sovražnik je v smeri Kijeva izstrelil več kot 15 manevrirnih raket. Zahvaljujoč odličnemu delu zračne obrambe so bile vse sestreljene,” je dejal vodja kijevske vojaške uprave Sergej Popko.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je medtem opozoril, da je v napadu v Kijevu umrl 55-letni moški, še dve osebi pa sta bili ranjeni. V luči tega je prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih. Moškega naj bi sicer ubili delci ruske rakete, ki jo je sestrelila ukrajinska zračna obramba.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so sestrelile tudi kopico brezpilotnih letal iranske izdelave. “Napadalna brezpilotna letala so bila izstreljena z vzhodne obale Azovskega morja. Po predhodnih informacijah je sovražnik uporabil 24 brezpilotnih letal šahed. Vseh 24 je bilo uničenih,” so dodale.

Po besedah ukrajinskega ministra za energetiko Hermana Haluščenka je bilo v napadu prizadetih več objektov energetske infrastrukture, ponekod pa je prišlo do izpada električne energije. “Najtežje razmere so trenutno v Kijevski regiji, Odesi in Vinicah,” je še dodal.

Oblasti v južni ukrajinski regiji Odesa so sporočile, da so ruske rakete zadele dva objekta energetske infrastrukture, obnova poškodovanih objektov pa bi lahko trajala več dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi nevarnosti zračnih napadov je največje zasebno energetsko podjetje preventivno prekinilo dobavo elektrike, piše CNN.

Od sredine oktobra je Rusija izvedla številne obsežne raketne napade, predvsem na objekte ukrajinske energetske infrastrukture. Zaradi obsežnega uničenja infrastrukture je marsikje prišlo do prekinitve dobave električne energije, kar je prizadelo na milijone ljudi.

Današnji napad pa prihaja le dan po tem, ko so zahodni zavezniki Ukrajini obljubili dobavo nemških bojnih tankov leopard in ameriških abrams. Prav tako je danes začela delo skupna donatorska platforma, ki bo odslej usklajevala mednarodno podporo pri obnovi Ukrajine. Platforma, pri kateri sodeluje tudi EU, bo omogočila tesno usklajevanje med mednarodnimi donatorji in mednarodnimi finančnimi ustanovami ter zagotovila, da bo podpora izvedena na pregleden in odgovoren način, so sporočili v Bruslju.

Po Nemčiji svoje tanke v Ukrajino pošiljajo še ZDA

Moskva kritična do civilne misije EU v Armeniji

Zunanji ministri članic EU so se v ponedeljek dogovorili o vzpostavitvi civilne misije EUMA v Armeniji. Kot so ob tem dejali, je cilj misije z začetnim dvoletnim mandatom prispevati k stabilnosti na obmejnih območjih Armenije, krepiti zaupanje na terenu in vzpostaviti okolje, ki bo spodbudilo normalizacijo odnosov med Armenijo in Azerbajdžanom.

Rusko zunanje ministrstvo pa o misiji meni, da bo le še spodbudila geopolitično konfrontacijo v regiji in zaostrila sedanja nasprotovanja. “Poskusi EU, da bi se za vsako ceno uveljavila v Armeniji in omejila posredniška prizadevanja Rusije, lahko škodijo temeljnim interesom Armencev in Azerbajdžancev,” je v izjavi zapisalo ministrstvo in izrazilo prepričanje, da je “ključni dejavnik stabilnosti v regiji” ruski mirovni kontingent, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.