Brazilski predsednik nad Leonarda DiCapria: “Naj utihne in ne govori nesmislov”

Svet 05. Maj 202212:23 0 komentarjev
Jair bolsonaro, leonardo dicaprio
PROFIMEDIA

Leonardo DiCaprio je z govorom o okoljski pomembnosti amazonskega deževnega gozda vznemiril brazilskega predsednika. Jair Bolsonaro, ki že več kot tri leta spodbuja masovni izsek gozda v Amazoniji, je rekel, "naj DiCaprio raje utihne, namesto da govori nesmisle".

Igralec Leonardo DiCaprio je spregovoril o ohranjanju amazonskega deževnega gozda, kar je zbodlo brazilskega predsednika Jaira Bolsonara. “DiCaprio bi moral vedeti, da je celo predsednik Svetovne trgovinske organizacije dejal, da bi bil brez brazilske kmetijske industrije svet lačen,” je v torek povedal pred skupino podpornikov.

“Zato naj DiCaprio raje utihne, namesto da govori nesmisle,” je dodal Bolsonaro.

DiCaprio mlade Brazilce pozval na volitve

Bolsonaro se je z izjavo odzval na serijo tvitov, v katerih je DiCaprio – sicer zagrizen okoljski in podnebni aktivist – pozval mlade Brazilce, naj se udeležijo predsedniških volitev, ki jih bodo v Braziliji izvedli oktobra.

“Brazilija je dom Amazoniji in drugim ekosistemom, ki so kritični, ko se pogovarjamo o podnebnih spremembah,” je zapisal. “Kar se dogaja tam, je pomembno za vse nas, in udeležba mladih na volitvah je ključna za bolj zdrav planet,” je še dodal in spodbudil mlade Brazilce, naj poiščejo več informacij o prijavi na volitve.

Dan po DiCaprievem tvitu ga je Bolsonaro poobjavil, se mu zahvalil in dopisal, da “je res pomembno, da na prihajajočih volitvah glasuje vsak Brazilec. Naši ljudje se bodo odločili, ali želijo obdržati našo suverenost nad Amazonijo ali hočejo, da jim vladajo sleparji, ki služijo tujim interesom.” Tvit je zaključil s čestitko DiCapriu za dobro odigrano vlogo v Povratniku.

V Braziliji je sodelovanje na volitvah za mlade med 16. in 18. letom neobvezno, zato poleg DiCapria mnogo drugih umetnikov in zvezdnikov spodbuja mlade h glasovanju.

V treh mesecih izsekanih 941 kvadratnih kilometrov gozda

Uničenje največjega deževnega gozda na svetu se je povečalo, odkar je predsednik Bolsonaro leta 2019 prevzel vodenje države. Prav tako je omilil regulacije o zaščiti okolja, češ da zavirajo gospodarski razvoj, ki bi lahko znižal stopnjo revščine v amazonski regiji.

Oktobra lani je skupina okoljskih odvetnikov pozvala Mednarodno kazensko sodišče, naj Bolsonara preiskuje za domnevne napade na Amazonijo, ki so jih primerjali z zločini proti človeštvu.

V prvih treh mesecih je po podatkih poročila Brazilskega nacionalnega inštituta za vesoljsko raziskovanje deforestacija amazonskega deževnega gozda dosegla najvišjo raven doslej. Poročilo pravi, da je bilo med januarjem in marcem letos uničenih 941 kvadratnih kilometrov deževnega gozda, kar je največ, odkar je inštitut leta 2016 začel spremljati območje, in 64 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!