Britanci ne vedo, zakaj raste število primerov škrlatinke

Svet 03. Dec 202220:10 0 komentarjev
The Palace of Westminster lights up purple for International Day of Persons with Disabilities in London
Roger Harris/REUTERS

Britanske zdravstvene oblasti so zaradi številnih primerov okužb s streptokokom A pri otrocih starše in pediatre pozvale k previdnosti. Na Otoku letos beležijo precej več primerov škrlatinke in drugih bolezni, ki jih povzroča streptokok A, kot običajno, od septembra je za posledicami okužb umrlo že šest otrok, poroča BBC.

Okužbe z omejeno bakterijo sicer zdravijo z antibiotiki, večina otrok ni huje prizadetih, v redkih primerih pa lahko pride do zapletov.

“Zaradi možnosti za hujši potek bolezni ter zaplete pri obolelih in osebah, ki so v stiku z njimi, je pomembno, da se škrlatinka pri otrocih zdravi z antibiotiki,” je v petek opozorila britanska agencija za zdravstveno varstvo UKHSA.

Zakaj je letos število okužb večje kot navadno, ni jasno. Strokovnjaki menijo, da je to morda posledica dejstva, da so številni otroci zaradi ukrepov v času pandemije covida-19 razvili manjšo odpornost na patogene.

Nazadnje so v Veliki Britaniji večje število primerov škrlatinke zabeležili v letih 2017/2018, ko so zaradi zapletov umrli štirje otroci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!