Britanci opozarjajo: ruski troli na družbenih omrežjih širijo dezinformacije

Svet 04. Maj 202209:43 0 komentarjev
Fake news
PROFIMEDIA

Britansko zunanje ministrstvo je v nedeljo objavilo, da Rusija uporablja trole za širjenje dezinformacij o vojni v Ukrajini na zahodnih družbenih omrežjih in cilja na politike v številnih državah, vključno v Veliki Britaniji in Južni Afriki.

Velika Britanija se je sklicevala na strokovne raziskave, ki jih je financirala, vendar jih ni objavila. Raziskave so pokazale, da je bila kampanja Kremlja namenjena za manipuliranje z mednarodnim javnim mnenjem o ruski invaziji na Ukrajino, povečanje podpore invaziji in rekrutacijo novih privržencev.

Rusija svoja dejanja v Ukrajini imenuje “posebna operacija” za razorožitev Ukrajine in “denacifikacijo”. Ukrajina in Zahod pravita, da je trditev o fašizmu v Ukrajini neutemeljena in da je bila vojna neizzvana agresija.

Rusija trdi, da so zahodni mediji skrajno pristranski pri poročanju o vojni in večinoma ignorirajo zaskrbljenost Moskve nad širitvijo Nata in domnevnim preganjanjem rusko govorečega prebivalstva v Ukrajini, kar je Kijev zanikal. “Ne moremo dovoliti, da Kremelj in njegovi troli napadajo naše internetne prostore s svojimi lažmi o Putinovi nezakoniti vojni,” je v izjavi dejala zunanja ministrica Liz Truss.

Vlada Združenega kraljestva je na to opozorila mednarodne partnerje in bo še naprej tesno sodelovala z zavezniki in medijskimi platformami, da bi spodkopala ruske informacijske operacije.

Moskva je zavrnila obtožbe Zahoda o kampanjah dezinformacij, na primer obtožbo Washingtona, da se je Rusija skušala vmešati v ameriške predsedniške volitve leta 2016.

Britanska raziskava je pokazala, da so troli Telegram uporabili za rekrutacijo novih podpornikov in usklajevanje z njimi. Ti so nato sledili profilom kritikov Kremlja na družbenih omrežjih in jih zasuli s komentarji v korist predsednika Vladimirja Putina in njegove vojne.

Med njihovimi tarčami so bili britanski ministri in drugi svetovni voditelji, sledi operacije pa so odkrili tudi na osmih platformah družbenih medijev, vključno s Telegramom, Twitterjem, Facebookom in TikTokom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!