Britanska notranja ministrica naj bi še dodatno zaostrila migracijsko politiko

Svet 04. Okt 202210:23 2 komentarja
migranti, Velika Britanija, rokavski preliv
PROFIMEDIA

Zakonodaja o prihodih migrantov je v Veliki Britaniji že zdaj zelo ostra, po poročanju tamkajšnjih medijev pa naj bi se še dodatno zaostrila. Nova notranja ministrica Suella Braverman naj bi na konferenci konservativne stranke predlagala spremembe zakonodaje. Te bi vladi omogočili, da prepove bivanje v državi za vse, ki nezakonito vstopijo vanjo.

Velika Britanija bi lahko kmalu še bolj zaostrila svojo migracijsko politiko. Notranja ministrica Suella Braverman naj bi po poročanju Sky Newsa spremenila zakonodajo, ki bi po novem dovoljevala deportacijo vseh, ki so v državo vstopili nezakonito, in jim s tem v praksi onemogočila, da zaprosijo za azil. Predloge za novo zakonodajo naj bi ministrica Braverman predstavila na konferenci konservativne stranke, ki te dni poteka v Birminghamu.

Na Otoku je že zdaj v veljavi zelo ostra zakonodaja na področju migracij, ki jo je junija uvedla notranja ministrica v Johnsonovi vladi Priti Patel. Ljudem, ki nezakonito vstopijo v Združeno kraljestvo ali v državi ostanejo tudi po izteku veljavnosti vizuma,  grozi do štiri leta zapora. Še hujše sankcije pa so predvidene za vse, ki pri tihotapljenju in prevozu migrantov sodelujejo, saj jih v najslabšem primeru doleti dosmrtna zaporna kazen.

Britanske oblasti so junija z Ruando sklenile sporen dogovor, po katerem bi prosilce za azil, ki bi v Združeno kraljestvo vstopili nezakonito, lahko premestili v Ruando, kjer bi ti nato lahko zaprosili za zaščito. Vendar je, tik preden je prvo letalo s prosilci za azil vzletelo proti Ruandi, posredovalo Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je izdalo začasen izredni ukrep, s katerim je ugotovilo, da bi premestitev enega od potnikov ogrozila njegovo pravno varnost. Po pritožbah ostalih potnikov je bil let odpovedan.

Že zdaj ostro migrantsko politiko pa namerava ministrica Braverman še zaostriti. Kot piše Sky News, bo ministrica preučila nova zakonodajna pooblastila, ki bi vladi omogočila prepoved bivanja v državi vsakomur, ki nezakonito vstopi vanjo. Hkrati naj bi na strankarski konferenci napovedala tudi načrte za večje prestrezanje migrantov, ki jih francoske oblasti s podporo britanskih izvajajo v Rokavskem prelivu. Braverman, ki je hčerka migranta iz Kenije, naj bi zagotovila, da bo Združeno kraljestvo vedno poskrbelo za nastanitev “pravih prosilcev za azil,” še poroča Sky News.

Izrazito protimigracijska politika naj bi po poročanju britanskih medijev bila posledica številnih prihodov v državo. V Združeno kraljestvo je letos prispelo skoraj 33.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje