Britanski funt padel na najnižjo vrednost v skoraj 40 letih

Gospodarstvo 07. Sep 202217:12 0 komentarjev
Funt
PROFIMEDIA

Britanski funt je v primerjavi z dolarjem danes padel na najnižjo vrednost po letu 1985. Padec se je zgodil na dan, ko je nova britanska premierka Liz Truss prvič v tej vlogi stopila pred britanske poslance.

Britanski funt je v primerjavi z dolarjem danes padel na najnižjo vrednost po letu 1985. Okoli 16. ure po srednjeevropskem času je bilo treba za en funt odšteti 1,1406 dolarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Padec je posledica skrbi pred recesijo v Veliki Britaniji zaradi skokovite inflacije in energetske draginje.

Rekordno nizko vrednost v primerjavi z ameriško valuto sta v zadnjem času zabeležila tudi evro in japonski jen. Evro je v torek dosegel novo najnižjo vrednost v skoraj 20 letih, a je danes nekoliko okreval. Za en evro je bilo treba okoli 16.40 odšteti 0,9920 dolarja. Najnižje se je vrednost skupne evropske valute spustila do 0,9864 dolarja.

Jen je medtem v začetku meseca v primerjavi z ameriškim dolarjem zdrsnil na novo najnižjo vrednost po letu 1998, saj je bilo treba za en dolar odšteti 140 jenov. Od takrat naprej japonska valuta še naprej pada, okoli 16.20 je bilo treba za en dolar odšteti 144,33 jena. Januarja je bil tečaj jena pri približno 115 jenih za dolar.

Nova britanska premierka Liz Truss je sicer danes prvič v tej vlogi stopila pred britanske poslance in izrazila upanje, da bi lahko spor med Združenim kraljestvom in EU glede severnoirskega protokola rešili s pogajanji. “Glede severnoirskega protokola zagovarjam rešitev s pogajanji,” je danes v britanskem parlamentu povedala Truss, ko je prvič odgovarjala na vprašanja poslancev, odkar je v torek uradno prevzela položaj. “Vendar pa mora dogovor zagotoviti vse, kar smo določili v zakonu,” je dodala.

Obljubila je, da bo rešila vprašanje, zaradi katerega so se unionistične stranke umaknile iz vlade v Belfastu. “Želim sodelovati z vsemi strankami na Severnem Irskem, da bi vlada ponovno začela delovati,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodala Truss.

Liz Truss
Kevin Coombs/REUTERS

Omenjeni predlog zakona, ki ga je predstavila še kot zunanja ministrica, predlaga ukinitev delov sporazuma, ki ga je London podpisal z Brusljem v okviru izstopa Združenega kraljestva iz EU. Trenutno se prebija skozi postopke v britanskem parlamentu, kljub opozorilom EU, da bi lahko sprožila povračilne ukrepe, ker predlog krši mednarodno pravo.

Truss tudi o davkih

Truss je v nadaljevanju izključila možnost uvedbe davkov na visoke dobičke v energetiki, ki bi ublažili velik porast cen plina in elektrike, ter dodala, da bo v četrtek predstavila sveženj gospodarskih ukrepov, s katerim bi v prihodnjih mesecih ublažili naraščajočo krizo. Nova vlada namreč pripravlja ukrepe v vrednosti približno 130 milijard funtov za zamrznitev računov za energijo za gospodinjstva in podjetja, ki so se znašla v težkem položaju in ki jim to zimo grozi, da se bodo znašla v stiski, poroča britanski BBC.

Na vprašanje vodje opozicijskih laburistov Keira Starmerja, če bi ukrepe financirali z davkom na dobiček energetskih podjetij, je Truss odgovorila, da temu ni naklonjena. “Menim, da bi bilo napačno, če bi podjetja odvračali od naložb v času, ko moramo okrepiti gospodarstvo,” je dejala. Ta izmenjava med Truss in Starmerjem je spodbudila razpravo o tem, kako se spopasti z napovedanimi gospodarskimi težavami, saj je inflacija že zdaj na najvišji ravni v zadnjih 40 letih. Truss je med kampanjo obljubila, da bo še znižala davke, kljub opozorilom, da bi to lahko še povečalo inflacijo, in dvomom o tem, od kod bo zagotovila potrebna finančna sredstva za ukrepe.

Truss je bila v torek, ko je kot premierka prvič vstopila na Downing Street 10, sicer optimistična glede gospodarskih obetov. “Prepričana sem, da bomo skupaj prebrodili nevihto,” je dejala, medtem ko Starmer trdi, da bodo za njeno gospodarsko politiko drago plačali običajni ljudje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!