Britanski muzej po tatvini javnost prosi za pomoč pri iskanju ukradenega

Svet 28. Sep 202307:13 1 komentar
Britanski muzej
REUTERS/Toby Melville

Britanski muzej se je za pomoč pri iskanju svojih ukradenih predmetov obrnil na javnost in na svoji spletni strani objavil poziv ter seznam ukradenih predmetov. Po navedbah muzeja je bilo doslej vrnjenih 60 predmetov. Še 300 so jih identificirali in naj bi se v muzej kmalu vrnili.

Po posvetu strokovnjakov Britanski muzej ne namerava objaviti celovitih podrobnosti o izgubljenih in poškodovanih predmetih, piše nemška tiskovna agencija dpa. Večina teh premetov je z muzejskega oddelka za antično Grčijo in Rim. Gre predvsem za dragulje in nakit.

“Če imate pomisleke, da morda posedujete ali ste imeli v lasti predmete Britanskega muzeja, ali če imate druge informacije, ki bi nam lahko pomagale, nas kontaktirajte na naslov [email protected],” je zapisal muzej. Kot so še navedli, bo pri iskanju predmetov pomagala tudi mednarodna ekipa strokovnjakov.

Po prvih ocenah je iz skladiščnih prostorov Britanskega muzeja izginilo približno 2.000 predmetov, o čemer je muzej javnost obvestil 16. avgusta. Londonska policija je uvedla preiskavo, v muzeju pa so odpustili enega od zaposlenih. Aretiran do zdaj ni bil nihče.

Ukraden zaklad
Ukraden zaklad iz Britanskega muzeja. (Foto: British Museum via REUTERS)

Britanski muzej sodi med najpomembnejše muzeje na svetu. Ustanova hrani nekatere najpomembnejše kulturne zaklade človeštva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje