Britanski premier prebežnikom: “Če pridete nezakonito, ne boste smeli ostati”

Svet 05. Mar 202313:36 3 komentarji
Rishi Sunak
Ben Stansall/REUTERS

Britanski premier Rishi Sunak je komentiral nov zakon, s katerim namerava njegova vlada zaustaviti prihode prebežnikov, ki na Otok prispejo na nezakonit način. Kako?

“Ne bodite v zmoti, če pridete sem nezakonito, ne boste smeli ostati,” je britanski premier Rishi Sunak povedal za nedeljsko izdajo časopisa Mail. Za časopis je namreč spregovoril o novem predlogu zakonodaje, ki bo zaostrila pravila na področju migracij.

Britanska vlada naj bi zakonodajni predlog predstavila ta teden, o migracijah pa se bo Sunak pogovarjal tudi s predstavniki oblasti v Parizu. Po poročanju nedeljske izdaje časopisa Mail novi zakon predvideva, da bodo prošnje za zaščito tistih, ki na Otok prispejo s čolni (oziroma nezakonito), razglašene za neustrezne. Te prebežnike naj bi nato poslali v najbližjo “varno tretjo državo” in jim prepovedali vrnitev, povzema tiskovna agencija Reuters.

Po Reutersovih navedbah Sunakova vlada zakonodajo spreminja pod pritiskom nekaterih poslancev iz vladajoče konservativne stranke, ki nasprotujejo prihodom prebežnikov v Veliko Britanijo. Ti v državo prihajajo v čolnih prek Rokavskega preliva. Lani jih je na Otok prišlo 45.0000.

Velika Britanija
PROFIMEDIA

Britanska vlada je sicer v preteklosti že večkrat razburila s svojimi migracijskimi politikami. Vlada Sunakovega predhodnika Borisa Johnsona je denimo dvignila veliko prahu z dogovorom, ki je predvideval, da bodo več deset tisoč prebežnikov, tudi tistih iz Afganistana in Sirije, poslali v Ruando.

Tik pred odhodom prvega letala je sicer deportacijo zaustavila odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, a je nato decembra višjestopenjsko sodišče v Londonu odločilo, da je dogovor vendarle zakonit. Sodna bitka se bo po navedbah Reutersa predvidoma nadaljevala na britanskem vrhovnem sodišču.

“Dovolj je dovolj. Britanci hočejo, da zadevo rešimo,” je nov zakon komentirala britanska ministrica za notranje zadeve Suella Braverman. Menila je, da so ljudje siti razprav in “neprimernega ukrepanja”. “Čolne moramo ustaviti,” je bila jasna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje