British Airways zaradi pomislekov glede omrežja 5G odpovedal lete v ZDA

Svet 19. Jan 202216:24 0 komentarjev
British Airways
PROFIMEDIA

Britanski letalski prevoznik British Airways je zaradi varnostnih pomislekov, povezanih z omrežjem 5G, odpovedal polete v ZDA. Danes so tako na tleh ostala letala, ki bi morala potnike iz londonskega Heathrowa odpeljati v Boston, Chicago, Los Angeles, New York in San Francisco, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za odziv na bojazni, da bi lahko aktivacija komunikacijskih stolpov za omrežje 5G blizu letališč zmotila delovanje navigacijskih sistemov letal. Zlasti naj bi bili ogroženi boeingi 777.

V nekaterih delih ZDA so že zaustavili aktivacijo omenjene tehnologije, drugod pa se njeno uvajanje nadaljuje. Tako je britanska agencija za civilno letalstvo CAA izdala varnostno opozorilo letalskim družbam.

“Varnost je vedno naša prioriteta. Spremljamo dogajanje v ZDA in v naslednjih urah bomo še prilagajali naš urnik,” so zapisali v British Airways. Več novic so prizadetim potnikom obljubili kmalu. Med rešitvami, ki jih imajo v mislih, so letenje z letali, za katere velja manjša stopnja tveganja, kot je denimo Airbus A380.

Lete so odpovedale tudi nekatere druge letalske družbe

British Airways sicer ni edini prevoznik, ki se je odločil za ustavitev letov v ZDA. Družba Emirates iz Združenih arabskih emiratov je danes do nadaljnjega odpovedala lete na devet ameriških letališč. Lete so odpovedali tudi Air India, japonska ANA, Japan Airlines in Korean Air. Letalska družba Virgin Atlantic, ki v svoji floti nima boeingov 777, medtem lete opravlja nemoteno.

Pomisleki se v ZDA pojavljajo zaradi frekvence, ki jo ta država namenja za omrežje 5G. Vse skupaj bi lahko vodilo do napačnega delovanja merilnikov višine na letalih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!