Bruselj dosegel dogovor o skupnem naročanju vojaške opreme

Svet 01. Dec 202217:05
FILE PHOTO: European Union flags fly near the European Commission headquarters in Brussels
Foto: Yves Herman/REUTERS

Članice EU so danes dosegle politični dogovor o predlogu uredbe za skupno naročanje vojaške opreme. Podprle so predlog Evropske komisije, da se za obdobje do leta 2024 za to nameni 500 milijonov evrov iz proračuna EU. Svet EU se bo zdaj o predlogu, ki ga je komisija predstavila v luči ruske agresije na Ukrajino, pogajal z Evropskim parlamentom.

Države članice so potrdile predlog komisije, da se za obdobje od uveljavitve uredbe do leta 2024 za skupno naročanje vojaške opreme nameni 500 milijonov evrov iz proračuna EU.

Komisija je maja ob predstavitvi predloga pojasnila, da je teh 500 milijonov evrov namenjenih spodbujanju držav, da vlagajo v nakup orožja.

Kot so se danes dogovorile članice, bodo ta sredstva lahko porabljena zgolj za skupna naročila, pri katerih bo strošek sestavnih delov, ki izvirajo iz EU ali določenih partnerskih držav, znašal najmanj 70 odstotkov celotne vrednosti. Pri nakupu bodo morale sodelovati najmanj tri države članice, so sporočili iz Sveta EU.

Dogovor, ki bo podlaga za pogajanja s parlamentom, določa tudi več jasnih pogojev za pogodbenike, podpogodbenike in obrambno opremo, ki se bo lahko financirala. Vse je namenjeno krepitvi konkurenčnosti evropske industrijske in tehnološke baze na področju obrambe, so navedli.

Predlog pripravili na podlagi poročila o pomanjkljivostih

“Močna in konkurenčna obrambna industrija je hrbtenica obrambnih zmogljivosti vsake države. Skupno naročanje je eno od orodij, ki lahko podjetjem pomaga pri načrtovanju proizvodnih zmogljivosti, da bi zagotovila potrebne zaloge oboroženim silam,” je ob doseženem političnem dogovoru povedala češka ministrica za obrambo Jana Černochova.

Ruska agresija na Ukrajino po njenih besedah kaže, da zgolj dobro oborožena in dobro opremljena vojska lahko preživi v trenutnem spreminjajočem se varnostnem okolju, so še navedli na Svetu.

Predlog je Evropska komisija pripravila na podlagi poročila o pomanjkljivostih na področju vlaganja v obrambo v Evropski uniji. V Bruslju ugotavljajo, da je ena od pomanjkljivosti premajhno vlaganje v obrambo. Druga pomanjkljivost je razdrobljenost obrambne industrije, ki je posledica razdrobljenega povpraševanja.

Tretja pomanjkljivost pa se nanaša na obrambne zmogljivosti, kjer je treba ponovno napolniti zaloge vojaške opreme, ker so jo poslale Ukrajini, nadomestiti sisteme iz obdobja Sovjetske zveze ter okrepiti protiletalske in protiraketne obrambne sisteme.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.